Сигнали за паднали камъни и дървета по пътните платна са постъпвали в дежурната част на Областното пътно управление в Смолян, след разразилата се среднощна буря в региона. Проблеми е имало по направленията Смолян – Асеновград, Доспат – Девин и Широка лъка – Девин. „Сигналите са шест. Падналите дървета и камъни са отстранени и движението в цялата област се осъществява нормално“, добавиха от пътното управление. Пътните настилки в цялата област са мокри и съветът към водачите на моторни превозни средства е да се движат със съобразена скорост с пътните условия. Бурята в региона се развихри в малко преди 3:00 часа след полунощ и продължи до ранни зори. Имаше интензивен дъжд, на места краткотрайна градушка, придружени със силни пориви на вятъра. На този етап няма данни за нанесени щети и проблеми в региона вследствие на проливните дъждове и силен вятър, информира за Дарик началникът на Регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Симеон Цървуланов. За днес отново има обявен предупредителен код за силен вятър и валежи в региона.

====================

Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан протестираха на главния път Асеновград – Кърджали срещу обявената концесия за добив на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от природозащитната организация „Зелени Балкани“, адвокати, местни производители и общественици. 500 са и подписите, които бяха добавени към списъка с имена на протестиращи. Подписката ще се допълва до февруари следващата година, а целта ѝ е да предизвика местен референдум по темата и вниманието на институциите. През изминалата седмица жители от засегнатите села се заканиха, че ще търсят правата си по законов ред. Те подадоха и три колективни жалби към Висшия административен съд. Очаква се ефективните протести да продължат.

Междувременно от РИОСВ-Пловдив съобщиха, че екоинспекцията ще съобрази постъпилите по време на процедурата за Оценка на въздействието върху околната среда становища на заинтересованите страни, обществеността и компетентните органи.

=========================================

Село Николово минава на водоноски заради отклонения в качеството на питейната вода, съобщават от РЗИ-Хасково. В пробите, взети от сградата на кметството и частни домове в населеното място, са отчетени завишени стойности по показателите: цвят, мътност, фосфати, манган и желязо, които правят водата негодна за пиене. На ВиК-Хасково е връчено предписание за ограничаване употребата на водата в Николово.

=====================================

Районна прокуратура-Хасково привлича като обвиняем 43-годишния родител, ударил директорка на детска градина в Свиленград. Бащата причинил на жената средна телесна повреда - счупване на лявата тазобедрена става. Активните действия по събиране на доказателства по случая продължават. Утре наблюдаващият прокурор ще прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо него. По разпореждане на Районна прокуратура-Хасково се извършва и проверка по подаден сигнал от бащата за причинени увреждания на детето му в детската градина. В групите на Свиленград във Фейсбук родителят призовава за подкрепа и публикува клипове и протокол от медицинско освидетелстване на 3-годишния си син. Той отрича да е удрял директорката на детското заведение и обвинява ангажираните със случая, че прикриват насилие над детето му.

=====================================

Учениците от пловдивските езикови гимназии на бул. „България“, студентите с лекции в новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски“, както и останалите пътници, могат от днес да разчитат на редовен градски транспорт по автобусна линия №4.Оптимизирахме маршрутното разписание, така че да е по-удобно за учещите. Преди учебните часове сутрин и след края им по обед автобусите ще се движат през по-кратки интервали“, обясни директорът на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов. Линията се поема от фирма „Меритранс – 2017“ след като „Хеброс бус“ имаше пропуски в курсовете си. Стоилов допълни, че транспортната схема в целия градски транспорт ще се оптимизира, за да е по-ефективна и същевременно по-удобна за гражданите.

===================================

От днес  започва платеното паркиране в Смолян. В първия етап „Синята зона“ ще обхваща ул. „Арх. Петър Петров“, бул. „България“, както и локалното платно пред Областната управа и Общината. От 08:30 до 17:30 ч. в работни дни за 1 час престой ще с заплаща по 1 лев. Гражданите могат да се възползват и от абонамент за паркиране: 30 лв. за месец, 100 лв. за шест месеца и 200 лева за една година.

========================================

Близо 10% спад на катастрофите е регистриран на територията на област Смолян от началото на годината до октомври, информират от полицията в родопския град. Общо 64 са тежките пътнотранспортни произшествия, при които има 76 ранени и 3-ма загинали. Пътните инциденти в региона са с 25 по-малко, в сравнение с катастрофите през същия период на 2021 г. Последната катастрофа със смъртен случай бе през август, след като моторист загина на пътя Девин – Михалково.

=======================================

„Златна сватба“ за двойки, които празнуват 50-годишен семеен живот през тази година, организира днес общината в Димитровград. Поводът е Денят на християнското семейство - 21 ноември. Индивидуални покани до всички брачни двойки, положили подпис в гражданското в Димитровград през 1972 г., е изпратила местата администрация. Подобна инициатива община Димитровград организира за първи път, като от кметството заявяват намеренията си тя да се превърне в традиция. За днес е предвиденото тържеството да пресъздаде до голяма степен обстановката от преди половин век.

=====================================

Възстановка на Въведение Богородично ще се проведе днес в църквата в село Белащица "Св. Св. Козма и Дамян". В нея участват ученици от първи и трети клас на местното училище "Пенчо Славейков", които изучават вероучение в извънкласна форма и деца от местната детска градина, които ще влязат в ролята на ангелчета.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова и Адриан Кулев