Проекти за над 300 хиляди лева ще реализират културните институции в Пловдив, като финансирането идва от Национален фонд „Култура“. Това съобщи във Facebook профила си ресорният заместник-кмет Пламен Панов. Средствата ще бъдат разпределени между Общинския институт "Старинен Пловдив", музеите в града, НБ "Иван Вазов", Градската художествена галерия, Операта, Кукления театър и музикалното училище. В поста си в социалната мрежа Пламен Панов уточнява, че тази година 1 000 000  лева е вече външното финансиране по европейки и национални програми.
================================

Празника на Стрелча отбелязват днес жители и гости на китното средногорско градче. По традиция честванията са винаги на Илинден, като това лято ще продължат до 30 юли. Програмата започна с Илинденски курбан в храма "Свети Архангел Михаил" още вчера, а от 11:00 часа днес ще бъдат отслужени тържествена литургия и водосвет за здраве и благоденствие. на 26 юли от 19:30 часа ще бъде представен "Цирк под звездите". На 29 юли ще има детски празник "Обичам Стрелча - с дъхави рози и целебни води", а на следващия ден ще има състезание по плуване на открития басейн и традиционни илинденски борби. От 18,00 часа на 30 юли в Ритуалната зала предстои връчването на почетни отличия, а час по-късно ще бъде награждаването на най-възрастния и най-младия жител на Стрелча.


=================================

Постоянния арест на 34-годишен хасковлия, наложен му от съда в Димитровград, потвърди Хасковският окръжен съд. Мъжът е обвинен в това, че склонявал жена да проституира в Димитровград, като използвал сила и психически тормоз. Той определил цената, срещу която тя да продава тялото си и да му дава парите, информират от съда. Ако бъде признат за виновен, го грози наказание от 3 до 10 години затвор и глоба от 10 000 до 20 000 лв. Според окръжните магистрати има опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Сред аргументите е и това, че той вече е осъждан, като има общо 14 присъди, допълват от съда. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
====================================

За днес се предвижда масова обработка на тревни площи на територията на община Чепеларе срещу бълхи, кърлежи и други вредители, информират от общинската администрация. Ще бъдат обработени паркове, включително и гробищни, градинки, спортни площадки, околоблокови пространства и затревени участъци в Чепеларе и селата  Орехово, Павелско, Хвойна, Малево, Проглед, Забърдо и курорта Пампорово. Каналните шахти също ще бъдат обработени със специален препарат, уточняват от Община Чепеларе. Оттам информират още, че се забранява влизането на хора и животни в пръсканите участъци в срок от 24 часа, като съветват пчеларите днес да не пускат пчелите си извън кошерите.

Информации на Петър Тодоров, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев