От днес до 30 януари Пловдивска област е в грипна епидемия. Тъй като болните ученици са само 14%, на този етап те няма да се разпуснат в принудителна грипна ваканция, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Повечето заразени са от възрастовите групи от 0 до 4 години и над 65 години. В лечебните заведения броят на хоспитализирани от грип и остри респираторни заболявания е малък. Отчита се обаче натовареност на спешната помощ и в аптеките. За следващите 12 дни се преустановяват плановите консултации на бременни, профилактичните прегледи и имунизации, свижданията в болниците, а детските градини ще работят при завишен контрол като болните ще се връщат. От Областния щаб увериха, че следят обстановката и ако се налага, ще бъдат въведени допълнителни мерки против разпространението на вирусните инфекции.

=============================

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до изпълнителния директор на „България ВиК холдинг“ ЕАД Ирена Георгиева, в която остро се противопоставя на драстичния скок на цената на водата от 1 януари в област Смолян. Увеличението на комплексната цена на ВиК услугите за битовите потребители от началото на тази година спрямо 2021 г. е с 80%. Така родопчани от близо 2,60 лв., плащат вече по над 4,62 лв./куб. м. Омбудсманът обръща внимание, че социалната поносимост на домакинствата се утежнява. Тя припомня, че има реален риск клиентите да бъдат поставени във фактическа невъзможност да си плащат сметките за вода, което ще влоши и събираемостта на вземанията на водното дружество. „ВиК Смолян не изпълнява утвърдените от КЕВР показатели за качество. Има неизпълнение на 21 от 30 показатели, сред които „общи загуби на вода", „аварии по водопроводната мрежа“, „налягане на водоснабдителната система“, „активен контрол на течовете“, „срок за отговор на писмените жалби на потребителите“ и др.“, допълва Диана Ковачева. Омбудсманът допълва още, че ВиК Смолян през т.г. ще получава допълнителна държавна компенсация в размер на 50 лв./MWh, която обаче не е включена при определянето на разходите за ел. енергия в цената на ВиК услугите в бизнес плана за периода 2022 г. – 2026 г.

===============================

Хасковският административен съд отхвърли жалбата против решението на Общинския съвет, с което е определен по-високият размер на таксата за битови отпадъци за 2022 г. Протестът бе подаден от граждани и организации. Според съдебния състав обаче, не са били допуснати процесуални нарушения при издаване на оспорваното решение, което съдържа съответните мотиви за определяне на таксата и не е в противоречие с материалния закон. Съдът приема, че няма законова пречка таксата за битови отпадъци да се определи върху данъчната оценка на недвижимите имоти. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

===================================

Пловдив поиска от Варна акциите на Панаира. В декларацията, приета единодушно на извънредното заседание на Общинския съвет, се предлага 29-те процента акции на морския град или да бъдат върнати на държавата, след което да бъдат дадени на Пловдив или градът на тепетата да получи целево 16 милиона лева за да откупи тези акции. „ЗА“ гласуваха всичките 40 присъстващи съветници, а документът е адресиран до Министерския съвет, Народното събрание, Общинския съвет на Варна и до кмета на морската столица Иван Портних.

===================================

Общественият съвет към Математическа гимназия “Акад. Кирил Попов” в Пловдив иска проектът за нова сграда на училището да намери място в индикативния списък с приоритети на общината в Плана за интегрирано развитие на града (ПИРО). Оттам са се ангажирали с активна работа при изработването на задание за проектиране. Съветът към гимназията ще отправи покани за срещи и към всички общински съветници, за да се осигури подкрепа за финансиране от бюджета на Пловдив за 2023 г.

====================================

Ловец е прострелял питбул, а след това насочил оръжие и срещу стопанина му. Случаят е от преди няколко дни. Спречкването е станало в полето между Пазарджик и близкото село Юнаците. При инцидента е ранено и друго куче - дратхаар. И двамата мъже са подали жалби до полицията, прокуратурата, както и до Ловно-рибаското сдружение “Сокол-1893“ в Пазарджик, тече проверка. От Ловно-рибарското дружество заявяват, че ако бъде доказано нарушение, ловецът ще бъде наказан.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова