Протест с искания за достойно заплащане и подобряване на условията на труд на работещите в системата на спешна медицинска помощ организират от КТ "Подкрепа" в Пловдив. Той ще се състои от 10:30 до 11:30 ч. пред сградата Областната управа. Декларацията с исканията към Министъра на здравеопазването ще бъде връчена на Областния управител Ангел Стоев. Едно от тях е например заплатата на фелдшерите да стане 90% от възнаграждението на стартиращите в професията лекари, обясни пред Дарик председателят на синдикалната организация в Пловдив Атанас Кръстев.

====================================

Събират пари за барокамера в Хасково. Благотворителната кампания организира Национален фонд „Св. Никола“, като досега е събрана 1/3 от необходимите 37 840 лв.  Барокамерата ще е за Дневния център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства в Хасково, осигурявайки им хипербарна кислородна терапия. Кутия за набиране на дарения е разположена в хасковския център, като е разкрита и дарителска банкова сметка. Към момента услугите на дневния център се ползват от 43 деца. За всяко е осигурен индивидуален подход от специалисти. Дневният център разполага и с оборудвана сензорна стая, която тази година се сдоби с Интерактивен магически под, дарение също от Национален фонд „Св. Никола“.

=====================================

78-годишна пешеходка е пострадала при пътен инцидент в Хасково. Няма опасност за живота ѝ, съобщават от ОД на МВР. На улица „Хан Омуртаг“ 65-годишен шофьор на „Форд“ при движение на заден ход ударил жената от с. Войводово. Тя е настанена в хасковската болница за лечение. Заведено е досъдебно производство.

========================================

Домакин на състезание за Купата на Българската федерация за пожароприложен спорт е от днес до 20 октомври Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Кърджали. В турнира участват отборите, заели от първо до десето място в комплексното републиканско класиране, от Бургас, Варна, Враца, Добрич, Кърджали, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора.

=====================================

101-ви Алпийски полк обявява Ден на отворените врати, като мероприятието е във връзка с празниците на поделението в Смолян. Всеки желаещ ще може да посети военното формирование на 19 октомври от 10:00 до 16:00 ч. Ще бъде показано въоръжение и техника, с която разполагат военнослужещите. Посетителите също така ще имат възможност да разгледат и музея. В програмата до петък са включени още молебен за здраве, награждаване на военнослужещи, възстановка от Освобождението на Родопите и концерт на Ансамбъл "Българе".

========================================

Акция по почистване на 11 км от река Марица ще се проведе този уикенд в Пловдив. Инициативата, наречена „Зелена миля“, ще обходи протежението на реката от Околовръстното шосе, посока Пазарджик, до остров Адата. Начало на почистването ще бъде дадено в 14:00 ч., а сборният пункт за желаещите да се включат е срещу паркинга на моста на Адата. Всички доброволци трябва да са добре облечени с непромокаеми дрехи и обувки, съветват организаторите. Акцията се организира от Сдружение „BG Бъди активен“ в партньорство със два клуба по водни спортове, РИОСВ-Пловдив и комунална фирма от града.

========================================

Пазарджишките художници честват професионалния си празник с изложба днес. Денят на Свети апостол Лука е повод майсторите на четката да представят годишното си творчество. Експозицията ще се открие от 18:00 ч. в галерия "Георги Машев". На нея ще бъдат представени творби в различни техники.

Среща-разговор за „Малко любов“ с майстора на психологическия роман Христина Панджаридис организират днес от 17:30 ч. в зала „Снежана Янева“ димитровградската библиотека и Клуб „Приятели на книгата“ към читалище „Култура 2002“. Според литературната критика Христина е един от най-добрите хайку писатели в световен мащаб и е от творците, които се проявяват в полюсни жанрове – от най-късия хайку до романа. Христина Панджаридис е член на Съюза на българските писатели в САЩ и по света. Кореспондент е и на списание „Световете“ във Франция, където живее.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова