Заседание на Областния оперативен щаб в Пловдив ще се проведе в днес следобед заради усложнената грипна обстановка. Пловдивска област е пред грипна епидемия, тъй като случаите на заболелите са се увеличили драстично в последните няколко дни. На днешното заседание ще се обсъди въвеждането на превантивни ограничителни мерки.

Продължава ръстът на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в Смолян. Все още обаче регионът не е достигнал епидемични нива. За изминалата седмица са регистрирани малко над 145 случая на 10 000 души, при 122 за предходните 7 дни. Само 11,5% са отсъстващите ученици към днешна дата. От Регионалната здравна инспекция са изпратили препоръки на детските градини и училищата в областта за строг сутрешен филтър и недопускане на деца и персонал със симптоми на респираторно заболяване.

====================================

Съветниците от „Демократична България“ в Пловдив искат публичен отговор от кмета Здравко Димитров дали ще спре вписването на увеличението на капитала на „Пълдин Туринвест“ с апорта на акциите на Община Варна в панаира. Днес е последният срок, в който градоначалникът може да защити обществения интерес. Само при обжалване решенията на Общото събрание на акционерите на дружеството, намалението на дела на Община Пловдив в „Пълдин Туринвест“ няма да стане факт, предупредиха от ДБ. Пред Дарик от пресцентъра на Здравко Димитров заявиха, че градоначалникът ще изпълни решението на Общинския съвет, което го задължава да поиска от съда отмяна на взетите решения на Общото събрание на "Пълдин Туринвест" от 9 януари.

=======================================

До 20 февруари се подават офертите в обществената поръчка за извършване на проучвателно-проектантски работи и изпълнение на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на републиканския път Копривщица – Пазарджик, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шосето осигурява връзката на Подбалканския път с област Пазарджик и е основна комуникация за жителите на Копривщица с Пазарджишка и Пловдивска област. Участъкът между Копривщица и Стрелча, пропаднал от проливните дъждове и наводненията през септември миналата година, е при 21-ви км от трасето. Засегнати са пътният откос и част от пътното платно, което налага да бъдат предприети укрепително-възстановителни работи на близо 30 метра от платното. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 347 000 лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектантските работи е 60 календарни дни.

=====================================

Започна преиздаването на карти за безплатно пътуване на деца до 7 години, съобщават от фирма “Хебър Бус“, изпълняваща обществения превоз на пътници в Пазарджик. Ангажимент на родителите е до края на януари да извадят нови карти - те се подменят в началото на всяка година. Независимо къде са издадени, картите за безплатно пътуване на децата до 7 години важат за вътрешноградския автобусен, тролейбусен, трамваен транспорт в цялата страна, включително метрополитена, с изключение на специализираните и случайните превози. Картите са валидни една календарна година, а в годината, в която детето навършва 7 години – до рождения му ден. 

=====================================

Предупредителен жълт код за силен вятър е обявен днес в почти цялата страна, включително областите Хасково и Кърджали. В Хасковска област се очаква вятърът да бъде юг-югозападен с пориви до 86 км/ч. За региона на Кърджали - със скорост 50-69 km/h и и пориви до 90 km/h. Температурите ще достигнат 17 градуса.

==============================

Водоподаването за абонатите на три улици в Димитровград е спряно днес, предупреждават от общината. Без вода са  улиците „Груди Кирков“, „Св. Климент Охридски“ и „Св. Св. Кирил и Методий“, като се очаква след 17 часа водоподаването да бъде възстановено. Причина за спиране на водата са ремонтите в района, заради които улица „Груди Кирков“ беше затворена за движение в началото на декември миналата година.

====================================

Имен ден в община Хасково днес празнуват 1693 души, от които 1386 в града, а останалите - в малките населени места, информират от общината. От 11 ч. на днешния Антоновден в зала „Хасково“ ще бъде представена книгата „Църкви и параклиси на Хасковска духовна околия“, финансирана по проект „Културни инициативи“ на общината. Премиерата е част и от културния календар за месеца на местната администрация.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова