Сигнал за пожар в Северната индустриална зона на Пловдив е получен около 9.40 ч. днес. Гори покрив на производствено хале за обработка на облекла до Стъкларския завод. Няма работници. Четири пожарни екипа и автоматична стълба се борят, за да спасят сградата, полицията оказва съдействие за обезопасяване на района. По тази причина е създадена организация за временно спиране на движението по ул. „Георги Бенев”, в отсечката между бул. „Васил Априлов” и ул. „Васил Левски“.

============================

Поне по едно дело за домашно насилие постъпва средно всеки работен ден в Районен съд - Пловдив. Това показват данните от официална справка, изпратена по запитване на Дарик радио. 330 дела за домашно насилие са заведени в Пловдив от началото на  2022 г.  Четирима са с присъди от 3 до 9 месеца затвор.

=============================

Нов протест ще се проведе днес във Велинград срещу опитите да бъде сменен управителят на Общинската болница. Напрежението в града тлее от края на февруари, когато по предложение на кмета д-р Костадин Коев с гласовете на 15 съветници от поста бе предсрочно освободен д-р Данчо Гурдев, а на негово място до провеждане на конкурс бе назначен д-р Заприн Пепелов. Решението обаче бе върнато от областния управител Трендафил Величков като незаконосъобразно. Повод за протеста е извънредна сесия на Общинския съвет, на която това решение предстои да бъде прегласувано. Проявата ще започне от 13:30 часа, непосредствено преди заседанието.

==============================================

Регионалната инспекция на околната среда и водите в Смолян разпореди на общините да извършат проверки за наличие на замърсени с отпадъци площи, включително на речните легла и прилежащите територии на реките. Инспекциите трябва да приключат до края на месеца, като при установяване на такива места, общините са  задължени да организират тяхното почистване, става ясно още от съобщение на екоинспекцията. От РИОСВ – Смолян уверили общините, че ще има засилен контрол за установяване на нерегламентирани сметища и предотвратяване на повторното замърсяване на природата.

================================

Две поредни вечери – днес и утре, Античният театър в Пловдив ще се озари в зелен цвят. Инициативата за Националния празник на Ирландия, 17 март, се провежда за поредна година. През изминалата 2022 г. повече от 690 сгради по света взеха участие в това честване. Тази година Община Пловдив също ще подкрепи инициативата на посолството на Република Ирландия като израз на приятелство и в подкрепа на развитието на българо-ирландските културни връзки, още повече че ирландците почитат Свети Патрик така, както българите почитат Светите братя Кирил и Методий. Според легендата Свети Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни единството на Светата троица, затова и носенето на зелени дрехи, яденето на зелена храна и пиенето на зелена бира се свързват с това.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева