Родители и близки на загиналата при катастрофа седемгодишна Моника излязоха на протест пред Съдебната палата в София. Те издигнаха плакати с искания за справедливост. Днес е делото срещу бившия служител на сектора за борба с организираната престъпност Владимир Панайотов, подсъдим за катастрофа в с. Братаница на 19 юли 2021 година. При инцидента той блъсна седемгодишната Моника на пешеходна пътека. Детето почина. Делото пред Върховния съд е по протест на прокуратурата и жалби на семейството на прегазеното момиченце.

===================================

Пловдивските доброволци, които бяха на спасителна мисия след земетресението в Турция, се завърнаха снощи. Групата от 27 човека остана една седмица в най-засегнатите от унищожителния трус райони и успя да спаси 31 човешки живота. Доброволците разчитат на собствена екипировка и специална техника, която набавят сами. Генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю им благодари за помощта. Екипът работеше в минусови температури, липса на вода, огромен стрес и напрежение. „Имаше смисъл да сме там, дори и за един човек. Надеждата, която дава всеки спасител на хората е неоценима“, споделиха доброволците при пристигането си у дома.

Петцифрена сума събраха в Сърница за пострадалите от труса в Турция и Сирия. Постъпилите дарения в трите джамии са близо 47 000 лв. Сумата е предадена на Районното мюфтийство в Пазарджик, което ще придвижи паричната помощ до изпадналите в беда. От трите джамии изказват благодарности към местните жители, включили се в дарителската кампания и се молят положението в Сирия и Турция по-скоро да се подобри, а у нас да не се случват толкова тежки бедствия.

==========================

В Асеновград започват събитията по повод 150 години от гибелта на Васил Левски. Програмата стартира днес от 11:30 ч. в Градската библиотека, където пред ученици ще бъде изнесен урок по родолюбие под надслов „Васил Левски – иконата на българската свобода“. В петък пред барелефа на Апостола ще се състои възпоменателен митинг, а на 19 февруари (неделя), ще се проведе поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска“.

=======================================

Ръст от над 25% на туристи се отчита в община Девин през 2022 г., съобщи кметът на града Здравко Иванов. Повишен интерес към региона се наблюдава, както от родни така и от чуждестранни туристи, които са с над 5 000 повече спрямо 2021 година. Впечатление прави и увеличения брой на категоризациите и регистрациите за 2022 г. на обекти за настаняване и заведения за хранене и развлечения. На територията на общината са регистрирани 4 СПА хотела, 13 семейни хотела, 31 къщи за гости, 51 стаи за гости, 15 апартамента, 2 хижи, вилно селище и др. През настоящата година Община Девин си е поставила за цел и създаването на Стратегия за развитие на туризма.

===============================

Изложба живопис на Неделчо Кучков може да се види в хасковската галерия „Форум“. За автора това е 31-та му самостоятелна изложба. Той е популярен сред българските и чуждестранни ценители на изобразителното изкуство със сюрреалистичните си творби, с вплетени в тях декоративни елементи. Художникът е познат както у нас, така и в Унгария, Германия, Австрия, Словакия и Турция, където е участвал в множество национални и международни изложби и пленери по живопис.

Изложба плакат „Колекцията“ на пловдивския художник - приложен график Костадин Отонов е подредена пък в Зала 1 на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев“. Експозицията ще остане там до 6 март. Колекцията включва подбрани от автора плакати, участвали в Международното триенале на сценичния плакат в София. Впоследствие те ще останат в архива на димитровградската галерия, като дарение от автора.
 
Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова