"Балонът" на икономическата криза ще издиша още няколко години, но хората трябва да знаят, че ние сме в екзистенциална криза. Налице е цялостно преструктуриране на света и изглежда, че в този процес Европа загива. Това заяви пред Дарик Борислав Враджалиев - пловдивчанин, който над 30 години живее и работи в Париж. Много фирми от Европeйския съюз вече изнасят производствата си в САЩ, заради евтиния газ. Външният дълг на Франция се увеличава, публичният дълг на Италия е най-висок в историята, в Испания безработицата расте, а автомобилната индустрия на Германия е пред колапс. В тази ситуация, развитието на българската индустрия, която се смята за най-енергоемката в Европейския съюз, не е трудно прогнозируема. Българинът трябва да пази парите, които e спестил, а младите хора да правят информиран избор къде искат да работят и да се развиват, смята Борислав Враджалиев.

===============================

Възстановяват паркинга и алеята на бул. „Марица юг“ срещу Водната палата в Пловдив. Ремонтните дейности започват от днес и ще се изпълняват от общината и за нейна сметка, съобщи кметът Здравко Димитров. Теренът беше разкопан заради пробива,  изграждането на който беше спряно изцяло с решение на Общинския съвет на града. Според доклада, изготвен от местната управа, обезщетението на фирмата, която трябваше да построи съоръжението, е близо 750 хиляди лева.

==========================

Мащабно залесяване предвиждат от Южноцентрално държавно предприятие през тази година. Най-голямата площ, предвидена за младите насаждения от тополови култури ще е по поречието на река Марица. Целта е да се укрепи речното корито и да се намалят процесите на ерозия. Ще бъдат залесени и иглолисти култури в района на Златоград. Предвидените средствата са над 6 470 000 лв., като близо 5 500 000 лв. са предоставени от европейски фондове.

=================================

Обновената зала "Динозаври" в Пловдивския природонаучен музей отваря врати днес. В края на 2021 година в музея беше открита експозиция от пет броя аниматроник модели на динозаври от видовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър. Те бяха закупени със собствени средства и възлизат на 35 хил. лева. Сега в експозиционното пространство са прибавени още 7-метров тиранозавър и 4-метров динозавър. Макетите са в умален размер, но с реални пропорции и пресъздават научна информация.

===============================

Arte фестивал се отменя заради високи цени на хотелите във Велинград. Организаторите търсят друг град, където културното събитие да продължи от догодина. “Организаторите не срещат нужната локална и комунална подкрепа, въпреки че местният бизнес има преки икономически и имиджови ползи“ - гласи съобщение на официалната страница на събитието. Организаторите припомнят, че Arte фестивал още с дебюта си спечели приза за „Най-добро събитие в туризма“ на годишните награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и миналата година успя да запази титлата си.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова