Четирима мигранти залови тази сутрин полицията в Карлово. Униформените спират за проверка автомобил БМВ на един от централните булеварди в града. В колата имало общо 6-има души – шофьорът бил сириец, а спътничката му мароканка – и двамата със статут за временно пребиваване в страната ни в бежанския център „Враждебна“. Останалите 4-ма души се оказали сирийци на около 25 години, без документи за самоличност. Пред колата се движил и пилотен автомобил. Шофьорът и спътничката му са задържани в ареста за нелегален трафик на хора, а мигрантите са настанени в център за бежанци.

Обществено обсъждане на Плана за интегрирано развитие на Община Пловдив до 2027 г. ще се проведе от 16:00 ч. в залата на градския парламент. Планът трябва да определи средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на града, както и връзките със съседни и други общини, осигурявайки координация на различни политики и ресурси за подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на територията.

===============================

Сериозен ръст на заболелите от остри респираторни заболявания отчитат от Регионалната здравна инспекция в Смолян. За предходната седмица са регистрирани малко над 122-ма души на 10 000, при близо 30 за началото на януари. Скокът е близо четири пъти. За седмицата има регистрирани и 20 случая с COVID-19. Има нови 15 случая на варицела. Има и два случая на скарлатина в Смолян, сочат още данните на здравната инспекция.

===========================

Таксата за смет в община Ракитово няма да се повишава. Разходите надхвърлят двойно приходите, но разликата ще поеме местният бюджет. Това решиха общинските съветници на градчето. Размерът на таксата не е променян от 2021 г. Увеличени са обаче разходите за услугите по обработване на битови отпадъци и към 31.10.2022г. те са близо 1 млн. 300 хил. лв. В план-сметката за 2023 г. са планирани необходимите средства за покриване на съответните разходи по дейностите. Приходите от таксата са в размер на 620 000 лв.

===============================

Кампанията „Подари Коледната елха – за някои животни тя е лакомство“ организират за поредна година от община Хасково. Вместо да изхвърлят елхите си след празниците, хасковлии могат да ги занесат в зоопарка на Кенана. Коледната елха е лакомство за елените, сърните, козите, ламите и други животни от зоологическата градина, коментират от общинската администрация. Елхите могат да бъдат предадени на място при служителите на зоопарка, уточняват от хасковската община.

==================================

61-годишен инвалид е загинал при пожар в ромската Шекер махала в Пловдив. Пламъците са обхванали лесно запалими постройки за живеене. На място са изпратени 5 екипа пожарникари, които са гасили огъня няколко часа. Причините за пожара се разследват.

Друг 50-годишен мъж, също инвалид, е загинал от задушаване при пожар в къщата си на ул. „Гоце Делчев“ в Димитровград, съобщават от пожарната. 8 огнеборци с 3 противопожарни автомобила успели да овладеят пламъците преди къщата напълно да изгори. Мъжът палил печка в мазето, където се възпламенили струпани стари вещи и той починал, задушавайки се. При пожара е унищожено домашно имущество и 300 кв. м. опушени стени.

==================================

Валежи от дъжд, а по високите места - от сняг, има на територията на цялата област Смолян. Пътната обстановка в региона е нормална, няма въведени ограничения. Има ограничена видимост в района на прохода "Превала" и в района на Пампорово, заради мъгла, като на места тя достига до 50 метра, информират от Областното пътно управление. В цялата област има опасност от падащи камъни по пътищата. 

Оранжев код за значителни валежи от дъжд и силен вятър е обявен за днес в областите Смолян, Хасково и Кърджали от Националния институт по метеорология и хидрология. До 40 – 50 литра на квадратен метър са очакваните количества дъжд. Ще духа силен вятър от юг-югоизток с пориви до 86 км/ч. Температурите ще са между 4 и 12 градуса.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова