Излизането за незрящите в Пловдив без чужда помощ на практика е невъзможно. Заради липсата на достъпна инфраструктура в града, хората със зрителни проблеми стават буквално затворници в домовете си. В това са категорични пред Дарик председателят на Асоциацията на слепо-глухите в България със седалище в Пловдив Величка Драганова и Пепи Димитрова, майка на незрящо дете. Повече по темата за достъпна среда за хората с увреждания ще чуете във втория дебат от кампанията на Дарик радио „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив“. Кметовете на райони в града ще имат възможност да посочат какво е направено до момента и каква е визията им за подобряване качеството на живот в кварталите през идните години.

=====================================

Социални асистенти търси община Димитровград. От днес кандидатите могат да подават документи, като предстои подбор в два етапа. Специализираната социална услуга „Асистентска подкрепа” включва 4-часово придвижване, поддържане на тялото, изпълнение на ежедневни домакински дейности и комуникация. Тя ще се предоставя за възрастни хора в невъзможност за самообслужване. Минималните изисквания са кандидатите да са в трудоспособна възраст и да са с минимум основно образование. 852 лв. е основното месечно възнаграждение за 8-часов работен ден. Документите се приемат в общинската администрация в Димитровград. Крайният срок е до 23 декември включително.

=======================================

Българо-италиански специализиран ортопедичен форум се провежда днес и утре в Медицинския университет в Пловдив. В обучението участват 13 лектори и модератори от Италия и България. Общо около 35 преподаватели и курсисти ще се включат в специализираното събитие. Събитието се организира съвместно с българо-италианската Фондация „Черноморско-средиземноморска медицинска академия”. Лекциите ще се проведат в 6-та аудитория на Аудиторния комплекс на университета, а практическото обучение – в Катедрата по анатомия, хистология и ембриология. 
========================================

Близо 136 млн. лв. са вложени за развитието на ел. мрежата и повишаване сигурността на захранването в област Смолян. Това съобщи регионалният мениджър на EVN Александър Сипек на работна среща с областния управител на Смолян Стефан Сабрутев. Представителя на дружеството уверил областният управител, че разполага с подготвен автомобилен парк за зимни условия - 392 високопроходими автомобили, 9 моторни шейни, 2 АТВ и 9 UTV, оборудвани с вериги, специализирана верижна машина. От електропреносното дружество информирали още, че всички съоръжения са инспектирани, като констатираните дефекти при инспекцията са отстранени. 

=========================================

Кулинарна изложба „Традицията - стара и нова в Хасковския край“ ще представи днес от 11 ч. в Камерната зала хасковското читалище „Заря-1858“. От 18:30 ч. в Младежкия център е предвиден концерт по случай 40 години от учредяването на друго хасковско читалище - „Пейо Яворов -1982“. И двете събития са част от коледно-новогодишната програма в града.

====================================

Празнични концерти и тържествено запалване на коледните светлини предстоят тази вечер в Пазарджик и Велинград. Празненствата започват от 18:00 и 17:00 ч. на централните площади в двата града.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова