Над 250 са монтираните отоплителни устройства по проекта за чист въздух в Пловдив. Сред тях 145 са климатици, а останалите 110 – отоплителни уреди на пелети. Монтирането на новите екологични устройства започна в средата на септември и продължава по предварително изготвен график. През този месец ще бъдат поставени още 250 климатика и ще започне доставката на радиатори. Близо 800 са домакинствата в Пловдив, които са сключили договор за подмяна на старите си печки. От тях 75% са за климатици, а 25% - за устройства на пелети и радиатори. Община Пловдив напомня, че продължава приемането на заявления за безплатна подмяна на старите уреди на твърдо гориво. Декларации гражданите могат да подават всеки работен ден от 08:30 до 17:15 ч. в деловодството на общината, в районните администрации, както и онлайн на имейл: direkcia_ecologia@plovdiv.bg.

===================================

Пациент с пневмония е бил приет преди дни в Инфекциозното отделение към Областната болница в Пазарджик, а при направените изследвания е установено, че мъжът е с Легионерска болест. Диагнозата е потвърдена от Националния център по заразни и паразитни болести. Човекът е на 69 години, от Пазарджик, не е пътувал в чужбина. Това е първият пациент с Легионерска болест за годината в Пазарджишко. Миналата година в Инфекциозното отделение бе лекуван и друг мъж с това заболяване, припомня началникът на отделението д-р Мария Пишмишева. От началото на 2022 г. в страната са регистрирани 4 случая на Легионерска болест. Д-р Пишмишева уточни още, че Легионелозата е бактериално заболяване, което протича с остра респираторна инфекция. Заболяването се причинява от бактерии, които в природата са широко разпространени във водни басейни. Размножават се в някои амеби и в тях са защитени от действието на дезинфектанти. Човек се заразява, като вдишва легионели посредством воден аерозол.

==========================

Млада жена е била блъсната от лек автомобил "Дачия" към 8 ч. тази сутрин на пешеходна пътека на ул. "Коматевско шосе" в Пловдив, съобщиха от полицията. Пострадалата е на 24 години, транспортирана е в болница за прегледи. Водачът на колата е изпробван за алкохол, резултатът е отрицателен. Местопроизшествието е запазено от полицейски служители.

===========================

Ден на отворените врати в сградата на БНБ на малката Главна улица в Пловдив организира администрацията на район „Централен“. Всеки, който иска да разгледа банковия салон на емблематичното здание, построено през 1909 г., може да го направи от 15 до 19 часа. Сградата е една от най-красивите постройки в Пловдив. Проектирана е от швейцарския архитект Якоб Хайнрих Майер. През 2013 г. община Пловдив придоби имота от БНБ, като се предвижда провеждане на конкурс за функционалното използване на сградата.

===============================

Образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ ще бъде открита официално от 14 ч. днес в зала „Хасково“. Програмата е съвместен проект на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието. Ученици от езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се срещнат с членове от екипа на програма „Ново начало“, които от първо лице ще им разкажат за престъпления, извършени от наркозависими. Дискусията е на тема „Наркотиците – лесният начин да изгубиш свободата си“.

================================

„Пътно поддържане Смолян“ отново поема зимното почистване в региона. Над 100 машини са в готовност да се включат в обработката на пътните артерии в областта този сезон.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев