80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта се отбелязва в Пловдив днес на „Паметника на благодарността“. Митинг-поклонението включва слово на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ проф. д-р Александър Оскар и поднасяне на венци и цветя. Водещ ще е председателя на „Шалом“ Пловдив инж. Светлозар Калев. На 10 март, когато е точната дата на събитията, са предвидени официални чествания в София. Кръглата годишнина ще се отбележи с множество инициативи в цялата страна. Те имат за цел опазване на еврейското културно наследство, научноизследователска дейност чрез изложби, концерти, филмови прожекции, предавания и др.

======================================

Община Асеновград и Професионалната гимнация „Цар Иван Асен II“ ще отбележат тържествено годишнината от битката при Клокотница. Възпитаници на училището ще изнесат програма за патронния си празник. Събитието ще приключи с поднасяне на цветя пред паметника на великия владетел и награждаване на победителите в конкурса „Наследник съм на цар Иван Асен II”, обявен от НЧ „Родолюбие”. По повод 793 години от славната победа на цар Иван Асен II при Клокотница е предвиден и поход на ученици до до Асеновата крепост.

========================================

3 пътни отсечки в Асеновградско са опасни за преминаване, тъй като няма поставени знаци по тях, алармират граждани, движещи се ежедневно по трасетата. Липсващата вертикална сигнализация по републиканските пътища Асеновград - Кърджали, Първомай - Асеновград и Асеновград - Садово, е заради това, че се изчаква провеждане на обществена поръчка от АПИ. Община Асеновград многократно е сезирала Областно пътно управление (ОПУ) - Пловдив и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за липсата на знаци по участъците в района. За проблема е уведомен и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Изпратени са и няколко сигнала до ресорното министерство. През летния сезон тези трасета са с изключително натоварен трафик, тъй като това е най-краткият път към Гърция през ГКПП „Маказа“. В тази връзка, общинската администрация на Асеновград настоява пред отговорните държавни институции да бъдат предприети спешни действия. Междувременно, от кметствата по населените места в района също сигнализират за липсата на знаци. Изградените изкуствени неравности в селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор, не са обозначени. Това създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, допълват от община Асеновград.

====================================

Над 90 служители от всички 35 териториални поделения на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян преминаха обучение за оказване на първа долекарска помощ в горите. Инициативата е с цел повишаване капацитета на персонала и прилагането на различни добри практики на горската сертификация. Обученията и презентациите включваха лекционен и практически модул. Представени бяха случаи, които могат да възникнат в ежедневието. Обучаващите лекари разясниха по достъпен и разбираем начин как се реагира в различните ситуации.

======================================

62-годишен пешеходец е пострадал леко при пътен инцидент в Свиленград. Произшествието е станало на улица „Септемврийци“ в града. 63-годишна водачка на „Фолксваген“ е преминала през крака на пешеходеца, който е прегледан и освободен за домашно лечение. На жената е съставен акт. 

Друг пешеходец е пострадал в Хасково на кръстовището между булевардите „България“ и „Съединение“. 30-годишен водач е шофирал „Ауди“ и е ударил пресичащ платното мъж на 72 г. Пострадалият е настанен за лечение в хасковската болница без опасност за живота.

Бързо производство е заведено в РУ Димитровград срещу пиян шофьор. Задържан за 24 часа е 51-годишен водач от с. Сталево, заловен да управлява лек автомобил „Фиат“ на изхода за с. Ябълково с наличие на 2,28 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът е отказал да даде кръвна проба. 

Бързо производство е започнало и срещу 58-годишен, шофиращ по бул. „В. Левски“ в Хасково лек автомобил „Фолксваген“ след употреба на амфетамин. „Компания“ в ареста му е правил и 31-годишен водач на „Фиат“, хванат с 2,93 промила алкохол.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Петър Тодоров