Геолози започват оглед на срутището в Смолян, което се свлече на главния булевард в града снощи. Няма пострадали или опасност за жилищните сгради в близост, твърдят от общината.

============================

186 дка гори, пострадали при пожари и природни бедствия, ще бъдат възстановени на територията на община Чепеларе. Това ще стане благодарение на финансиране по програмата на селските райони, като работата вече е стартирала. Първоначално ще бъдат почистени засегнатите площи, след което ще започне подготовка за залесяване. Ще бъдат въстановени горите в местностите край с. Студенец, с. Малево и с. Богутево. Самото залесяване ще бъде с черен бор, бял бор и смърч. На този етап програмата по възстановяване е изпълнена на 80%.

========================

Стартира ремонтът на тунела до пощата в Асеновград. Зам.-кметът инж. Стоян Димитров сподели, че основно ще се поправят компрометираните участъци на конструкцията на подлеза. Ще се демонтира стария таван, конструкцията ще се почисти и ще бъде обработена по начин, така че да се осигури нейната якост занапред. След като приключи ремонта на конструкцията, ще се постави изцяло ново осветление в тунела, допълни инж. Димитров. За момента община Асеновград е отделила 125 хил. лв. за тази година, като след приемането на новия бюджет ще се осигурят средства за довършването на обекта, уточни зам-кметът. Първата част на ремонта ще трае около 25 календарни дни, като през това време частично и поетапно тунелът ще бъде затварян за автомобили и пешеходци. Междувременно кметът на Асеновград д-р Христо Грудев обяви, че предстои ремонт и на плувния басейн в града. Той се налага заради направено проучване и засечени загуби на вода. Затова ще бъде демонтирана съществуващата настилка от силно компрометирани мозаечни плочи и ще се положи бетонова настилка и хидроиаолационни пластове, гарантиращи водонепропускливостта на дъното на басейна.

===============================

С  празнична света литургия в църквата „Св. Николай Чудотворец“ днес в Симеоновград започнаха тържествата за деня на града. В този час е церемонията по вдигане на знамената пред сградата на общината, а от 11 ч. там започва тържественото заседание на местния парламент. От 17.30 ч. пред сградата на общината е предвидена празнична програма за запалване на светлините на коледната елха в Симеоновград.

Коледните светелини на елхата в Хасково също ще бъдат запалени тази вечер от 18 ч. на площад „Свобода“. Очаква се за ритуала да пристигне и Дядо Коледа, информират от общината. Предвиден е и празничен концерт с участието на местни състави.

В 17:30 ч. тази вечер ще бъдат запалени и светлините на коледната елха в Асеновград. Елхата тази година е с височина 9 метра, диаметър 4 метра и наподобяваща естествено коледно дърво. Тя вече е разположена върху козирката на новия център. Всички парапети са украсени, както и новата зеленина. Сред украсите са елен с шейната на Дядо Коледа, завеса, светещи разноцветни сфери и още повече снежинки, топки, куб, звезди, както и няколко нови светещи пана.

Община Ракитово ще предостави една от дървените къщички по време на коледния базар, за да може желаещите да се включат в благотворителна инициатива. В къщичката ще се продават ръчно правени декорации, коледни картички, сладкиши и много други продукти. Утре следобед ще бъде решено как да бъдат разпределени събраните средства. Една от каузите е лечението на болно дете от град Костандово. В родопското градче за първи път се провежда коледен базар, затова той се радва на силен интерес. В края на седмицата се очаква откриването и на ледена пързалка, каквато също за първи път ще има в Ракитово, а на всички ученици е предоставен ваучер за безплатно ползване.

==================================

От 11 часа в пловдивския район Тракия, пред храма "Свето Преображение Господне", ще бъде даден празничен курбан за Никулден. 300 порции риба ще бъдат раздадени на миряните за здраве и благополучие, след като бъдат осветени на литургията за деня на Свети Николай Чудотворец.

В двора на църквата „Свети Иван Рилски“ в район „Северен“ в Пловдив също ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве за празника.

==================================

Три дни остават до приключвате на кампанията на Община Пловдив, в рамките на която собствениците на домашни кучета и котки могат да получат отстъпка от стойността на кастрацията на своя домашен любимец. За женските кучета отстъпката е 55 лева, а за мъжките – 30 лева. Собственикът на животното ще доплати остатъка от цената на манипулацията на място в съответните ветеринарни кабинети, партньори на местната управа в инициативата. Желаещите да се възползват все още могат да получат талон за отстъпка във всяка от районните администрации по местоживеене или в еко дирекция на Община Пловдив.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров