Транспортната фирма „Хеброс Бус“ спира да изпълнява курсовете си в община Карлово. В писмо от 1 ноември т.г. управителят на фирмата Веселин Дошков уверява кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов, че ще положи максимални усилия за изпълнение на разписанията в рамките на още 30 дни, но от вчера повечето курсове са преустановени. Заради проблема Кабаиванов проведе среща със собственици и управители на други три транспортни фирми в района, на която са обсъдени спешни мерки за осигуряване на обществен превоз по междуселищните линии в община Карлово. По време на срещата с транспортните фирми са коментирани и техните възможности в най-кратък срок, до обявяване на обществена поръчка, да поемат обслужването на междуселищните линии.

==================================

Национална научна конференция „Образование, наука, общество“ се открива днес във Филиала на ПУ „Паисий Хилендарски“ в Смолян. Форумът е включен в програмата за отбелязване на 60-годишнината от основаването на Учителския институт в Смолян и 25 г. от неговото преобразуване във Филиал на Пловдивския университет. Програмата на конференцията включва 85 доклада на участници от различни висши учебни заведения от страната, като има и чуждестранни участници от Полша и Норвегия. Конференцията е мултидисциплинарна и ще се проведе в 5 направления – хуманитарни, природни, педагогически, стопански и технически науки. Събитието е организирано в електронна среда и ще бъде достъпно чрез платформата Google meet. Утре предстоят и презентациите на преподаватели от базата на Физико-технологичния факултет, с което ще приключи научният форум. 

==================================

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов да бъде удостоен с Почетния знак на Свиленград, реши единодушно местният парламент по предложение на председателя Георги Еленков. Признанието е в знак на благодарност за безрезервната помощ на Николов към общината ни в тежки моменти и е по повод пенсионирането му. „Гл. комисар Николов бе неотлъчно до свиленградчани по време на голямото наводнение на 6 февруари 2012 г., като помогна не само за овладяването му, но и за възстановяване на щетите. Лично е ръководил овладяването на голяма част от тежките пожари в Сакар. По негово предложение община Свиленград ще кандидатства и по проект за устойчив град по отношение на справянето с бедствия и аварии“, се посочва в мотивите за предложението към Общинския съвет.  

====================================

Ден на отворените врати провежда днес Административният съд в Пазарджик. Инициативата ще продължи до 15:00 ч. През това време в сградата на ведомството на ул. “Константин Величков“ №20 всички желаещи могат да се запознаят със структурата и дейността на съда, с организацията на работа на съдиите и съдебната администрация, с възможностите на Единния портал за електронно правосъдие. Денят на отворени врати се провежда под наслов “Открито за съдебната власт“ и е посветено на 15-годишнината на Административния съд и ролята на служителите му като съвременни будители. Събитията започнаха тази сутрин със симулативен процес с участието на ученици от Математическата гимназия в Пазарджик.

======================================

Иван Костов - министър-председателят на България в периода 1997-2001 г., идва в Пловдив по покана на читатели за разговор, посветен на новата му книга - „Политиката отвътре“. Премиерата ѝ в София бе в края на септември, а днес пловдивчани ще имат възможност да се срещнат с автора. „Политиката отвътре“ излиза три години след първата книга на бившия премиер - „Свидетелства за прехода 1989-1999“. Сега той описва опита си на държавник, споделяйки политическите грешки и верните решения, върнали България в общността на европейските държави. "За мен големият въпрос е кога ще се сплоти демократичната общност, така че да е в състояние да поведе другите. Защото когато в нея има противоречия и разделение, цялата ѝ енергия угасва. Книгата е просто една покана това обединение да се случи", каза на премиерата на книгата Костов. Срещата му с читатели и представяне на „Политиката отвътре“ в Пловдив е от 18:00 ч. в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей.

====================================

Благотворителен концерт в подкрепа на 5-годишния Мерт ще се проведе днес в Асеновград. В концерта се включват квартет “Note”, Невена Момнева, Елица, Веселин Козарев, танцовите състави „Станимака“ и „Косара“, както и други малки и големи таланти. Благотворителната кауза обединява изпълнителите в подкрепа на Мерт, чиято диагноза е спастична церебрална парализа на долните крайници. Родителите му провеждат консултации със специалисти от болници в Турция, които са дали надежда, че могат да помогнат на детето им да проходи, но лечението ще е продължително. Предстои ежедневна рехабилитация на стойност 14 950 евро. Сумата е непосилна за семейството, което се нуждае от подкрепа. Благотворителният концерт и базар „ДА ПОМОГНЕМ НА МЕРТ!“ ще се проведе от 18.30 часа в залата на хотел „Сани“.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тоодорва и Тина Соколова