Бюджетът на Пловдив за 2023 година вероятно ще е с около 20 милиона по-малко от миналогодишния, който възлизаше на 526 милиона лева. Прогнозата направи в ефира на Дарик зам.-кметът по финанси Величко Родопски. Увеличение на местните данъци и такси не се предвижда. Заради забавянето на приемането на държавния, а от там и на местния бюджет, администрацията подготвя временна финансова рамка, което се случва за първи път в новата история на Пловдив, обясни Родопски. В капиталовата програма на Пловдив за настоящата година със сигурност ще бъдат включени реконструкциите на Рогошко и Голямоконарско шосе, както и изграждането на новия басейн на Гребната база.

=========================================

Издаването на картите за безплатно пътуване на децата до 10 години в пловдивския градски транспорт се отлага с две седмици. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ уточниха, че бланките за попълване трябва да бъдат отпечатани от БНБ. Безплатните карти за децата до 10 години ще се издават в бюрата на ул. „Отец Паисий“ и „Байкал“. Ако има закупени карти на цена от 16 лв. със срок след 1 февруари парите ще бъдат възстановени в съответното бюро за продажби. С 2 лева да поевтинеят месечните преференциални карти за ученици и студенти, а с 1 лев – за пенсионерите. Така от сегашните 16 лв. цената ще стане съответно 14 и 15 лв. Ще може да се купят карти за 3, 6, 9 или 12 месеца, като надплатената сума също да бъде върната. Около това предложение се обединиха на работна среща представители на общината и превозвачите. Предстои то да бъде внесено на сесия на Общинския съвет и евентуалните промени да влязат в сила от 1 март.

========================================

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев свиква в неделя консултации във връзка с провеждането на изборите за Народно събрание, насрочени за 2 април 2023 г. На консултациите са поканени парламентарно представените политически партии и коалиции, за да бъдат определени съставите на Районните избирателни комисии (РИК) в двата избирателни района в Пловдивска област.  Поканата е отправена към Коалиция „ГЕРБ-СДС“, Коалиция „Продължаваме промяната“, ПП „Движение за права и свободи“, ПП „Възраждане“, Коалиция „БСП за България“, Коалиция „Демократична България – Обединение“ и Коалиция „Български възход“. В 10 часа в залата на Областната администрация ще състоят консултациите за излъчване на кандидати за състава на РИК в Пловдив-град, а в 11 часа за РИК в Пловдив-област.

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев също свиква консултации с парламентарно представените партии и коалиции относно определянето на състава на Районната избирателна комисия. Консултациите ще се състоят на 5 февруари, (неделя) от 10:30 ч. в зала № 201 на Областната управа в Смолян. Представителите на партиите и коалициите ще трябва да предложат 13 членове на РИК – Смолян, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. 

В Хасково областният управител Минко Ангелов също насрочи консултации за състава на Районна избирателна комисия.  Те ще се проведат в неделя - 5 февруари, от 11 ч., в зала „Марица“ на областната администрация. Ако по време на срещата не бъде постигнато съгласие между упълномощените представители на политическите сили за състава и ръководството на районната комисия, то тя ще бъде назначена от ЦИК.

==================================

Жена загина след челен удар между кола и камион тази сутрин на Подбалканския път.  Инцидентът е станал около 08:00 ч. в участъка между с. Левски и гр. Калофер. Лек автомобил, управляван от 29-годишна жена, навлязъл в лентата за насрещно движение и се ударил в товарен автомобил с 50-годишен водач. При транспортирането на шофьорката на колата към пловдивска болница, тя е починала в линейката.  Местопроизшествието е запазено, извършва се оглед, а движението в участъка на катастрофата е проходимо. Разследват се причините, довели до пътния инцидент.

=========================================

Община Пазарджик ще продължи да работи по проекта “Грижа в дома“, съобщават от ведомството. Той включва пакет от мобилни почасови здравно-социални услуги, психологическа подкрепа и консултации за хора в неравностойно положение. В момента ги ползват 213 потребители от града и селата в общината. Продължителността на проекта е удължена с 12 месеца, считано от февруари. Стойността му е 1 138 157 лева. Нуждаещте се могат да подават заявления за необходимите им услуги в стая 806 на осмия етаж в сградата на местната администрация. Посочен е и телефон за информация - 034/402 352.

200 жители на община Смолян вече получават топъл обяд, благодарение на социален проект, информират от общинската администрация. От услугата ще могат да се възползват жители на града, както и от живеещи в малките населени места. Предвидено е проектът да продължи до 30 септември 2025 г. Възрастни семейства и самотно живеещи пенсионери с ниски или без доходи, хора с увреждания ще получат приготвена топла храна за обяд - супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт. Храната се предоставя всеки ден в работните дни от седмицата, с изключение на почивните и празнични дни. Същевременно се осигурява и съпътстваща подкрепа за преодоляване на социалната изолация, смекчаване и намаляване на бедността, осигуряване на нормални условия за живот на хора, живеещи в крайна бедност.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова