Протест срещу решението на Общинския съвет на Пловдив, позволяващо застрояване на 81 дка на Гребната база в града, ще се състои днес от 12 часа пред Областната управа. Преди седмица, въпреки недоволството на гражданите, местният парламент прие новия Общ устройствен план на Пловдив, в който е заложено частично застрояване на терена зад Братската могила с 3-етажни жилищни сгради. Протестиращите са категорични, че имотът не се поддържа от години от общината и се представя като неусвоена зеленина. Днес те ще бъдат приети от Областния управител, който има законово право да върне решението на общинарите. Преди 20 години на терена имаше идея да се изгради увеселителен парк, след което беше продаден от общината и премина в частни ръце.

===============================

Продължава да е в сила, въведената от снощи забрана за движение на моторни превозни средства с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода „Превала“, а ограничението за „Рожен“ е отменено и там движението се осъществява в нормален порядък, информират от Областното пътно управление в Смолян. Забраната е въведена заради снегопочистване. Пътните настилки са мокри, на места заснежени и поледени, но проходими при зимни условия. В сила е и целогодишната забрана за движение на автомобили с маса над 3,5 тона по пътя Смолян – Пампорово. През вчерашния ден имаше редица задръствания заради закъсали товарни автомобили по направлението Чепеларе –„Рожен“, но през нощта обстановката е била нормална. Снежната покривка в района на хижа „Студенец“ в Пампорово достигна 30 см, информират от Планинската спасителна служба в зимния курорт.

=======================================

Заради тежка катастрофа временно е ограничено движението по пътя между село Добрич и Димитровград, съобщават от АПИ. Трафикът се регулира от „Пътна полиция“ и се осъществява по обходен маршрут през Хасково и Горски извор. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, препоръчват от агенцията. Катастрофата е станала към 8:00 ч. тази сутрин като са загинали жена и дете. Жената е управлявала единия от автомобилите, участници в пътния инцидент, като в него са пътували две деца. Едното е починало в линейката на път за болницата, а другото е с опасност за живота. Засега е известно само, че шофоьорът на другия автомобил е мъж, но липсва информация за здравословното му състояние. Все още не са известни и причините за сблъсъка между двете коли.

=================================

Забраниха за пиене водата в димитровградските села Радиево и Бодрово. РЗИ-Хасково констатира уран над допустимите стойности. Предписания за ограничаване ползването на водата до отстраняване на несъответствието и възстановяване качеството за питейно-битови нужди е връчено на ВиК. Предупредителни писма от РЗИ са изпратени до кметовете на двете села, до областния управител и Басейнова дирекция.

============================

В смолянското село Смилян стартира кампания "Подари одеяло", за нуждите на жителите в украинския град Херсон. Идеята е да се помогне на хората, които нямат електричество в студените дни, информира Илия Годев от местното читалище. Родопските отдеяла, които са изработени от чиста вълна, ще се събират до 12 декември, като в акцията се включва и читалище "Балкански Просветител-1871" в смолянския кв. "Райково", като там също желаещите могат да оставят завивки за хора в нужда от Украйна, всеки ден от 10.00 до 12.00 ч. Очаква се одеялата да пристигнат в Херсон преди предстоящите празници.

=============================

Парична награда и грамота получи от Община Пазарджик младеж, който ремонтира купола на храма “Успение на света Богородица“ в родното си село Паталеница. Доброто дело Георги Халачев е направил по своя инициатива, като е вложил лични средства и труд и с помощ от съмишленици и дарители. Новият купол е изработен от Георги с материали, осигурени от Йордан Арнаудски и Стоян Стоянов. Младежът, който работи в София, получава подкрепа и от работодателя си. Самодейци от формация “Тракийка“ пък плащат за транспорта на вече готовия покрив от столицата до Паталеница, а кранист го поставя върху камбанарията, също без да търси пари за труда си.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев и Тина Соколова