Обществено обсъждане на проекта за пробива под Водната палата организира днес местната управа на Пловдив. То се провежда часа в Заседателната зала на Общинския съвет. След като временно строителството на съоръжението беше спряно, трябва да бъдат изслушани всички страни по казуса - несъгласните с пробива пловдивчани, експерти, урбанисти и гилдии. Обмисля се и преработка на проекта с включване на леви завои и кръгово движение. Мнения и препоръки по проекта могат да бъдат давани на място по време на обсъждането, както и в писмен вид в деловодството на общината или на имейл: info@plovdiv.bg в срок до 5 декември.

===================================

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 12 т, с ремаркета и полуремаркета, през прохода Рожен, поради снеговалеж и снегопочистване, съобщават от АПИ. Има сигнали за закъсали камиони там, заради което е въведена и временната забрана за движение. В останалата част на региона трафикът се осъществява нормално при зимни условия. В цялата област има валежи, като по високите части те са от сняг, а в останалите райони - от дъжд. Пътните настилки са предимно мокри, на места заснежени и поледени, но обработени и проходими, добавиха от пътната служба в Смолян.

==============================

Машинистът на пътническия влак София-Бургас, който вчера се удари в паднала на релсите скала след гара Клисура, е контактен и няма тежки травми, съобщиха от болница „Св. Георги“ в Пловдив, където мъжът е настанен. Направени са му скенер и всички нужни изследвания, предстои му операция на гръбнака. Лекарите са оптимистично настроени, но засега не се наемат да предвидят по-нататъшното състояние на машиниста. В жп композицията са пътували около 130 души, обясни пред Дарик радио началник-влакът Веселин Василев. Те не са ранени и са извозени с автобуси. Най-много щети има по локомотива, който е съвсем нов, добави Василев.

============================

Хванаха дрогиран шофьор с над 3 кг марихуана на ГКПП „Капитан Андреево“. 44-годишният мъж от момчилградското с. Лале пътувал за Турция. При щателна проверка митничарите намерили в резервната гума 6 пакета със суха зелена листна маса. Полеви нарко тест потвърдил, че е марихуана. Тестът на шофьора отчел, че е употребил  амфетамин. С наркотик е задържан и пътник в автомобил. Униформени от участъка в Симеоновград проверили „Мерцедес“, в който пътувал 23-годишен младеж от града. При обиск в него е открит грам бяло кристално вещество, иззето с протокол от разследващите.

============================

Община Карлово пуска временен едномесечен безплатен превоз на пътници по направленията „Карлово – Клисура“, „Карлово – Войнягово“ и „Карлово – Климент“, които досега бяха обслужвани от пловдивския превозвач „Хеброс бус“. До тук се стигна след като транспортната фирма спря да изпълнява курсовете си заради финансови проблеми. От министерството на транспорта и областната управа са възложили на вътрешен одитор да извърши анализ на цената за дофинансиране на обществения автобусен превоз. Същевременно текат преговори с други фирми, които да поемат превоза на пътниците в Карловско. През Клисура, Розино, Христо Даново, Кърнаре, Иганово, Анево, Сопот и Карлово минава и влак, който обаче не винаги е удобен за пътуващите.

==============================

Митрополит Николай отслужи молебен за здраве в пострадалото от наводненията в карловско село Богдан. Преди седмица Пловдивската Митрополия и Министерството на земеделието направиха дарения за засегнатите семейства в областта. Те получиха индивидуални пакети с лекарства, санитарни материали, минерална вода и дезинфектанти, както и по 4 м³ дърва за огрев.

================================

Българският червен кръст в Смолян ще предостави 50 хранителни пакета за украински семейства, настанени в областта, информира Мария Делева, директор на БЧК в родопския град. Раздаването на помощите за украинските бежанци започва от днес. Наред с настанените в почивни бази в Пампорово бежанци, украински семейства са подслонени и в жилища в Смолян. От Червенокръстката организация призовават за дарения от жителите на региона, за да им се помогне преди Коледно-Новогодишните празници. Освен хранителни продукти, те имат нужда от перилни и почистващи препарати, допълват от БЧК.

==================================

Доброволци от Българския младежки червен кръст в Пазарджик ще раздават днес в центъра на града материали, червени балони и презервативи. Акцията е организирана от Регионалната здравна инспекция по повод на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН – 1 декември и ще продължи от 11:00 до 12:30 часа. В град Септември пък ученици от училищата "Христо Ботев", "Христо Смирненски" и Гимназията по селско стопанство ще направят заедно панделка от червени балони в центъра на града. Лаборант от Здравната инспекция ще демонстрира изследване за ХИВ с бързи тестове.

Преди години хората се налагаше да пият по една шепа лекарства. Днес е необходима само една таблетка. Това е цялото лечение за ХИВ. Гарантира ти, че ще имаш деца и че няма да заразиш някого, при положение, че пациентът приема редовно предписаната терапия“. Това съобщи началникът на Сектора за пациентите с придобита имунна недостатъчност на УМБАЛ “Св. Георги” в Пловдив доц. д-р Иван Балтаджиев по повод Световния ден за борба със СПИН. Пациентите се изследват и лекуват в пълна анонимност, имената им са заместени от кодове. Доц. Балтаджиев допълни, че тези хора, благодарение на терапията, не се различават по нищо от останалите хора. Те водят нормален начин на живот. Вирусът става неоткриваем в кръвта и човекът не е заразен. “Вече 5 жени са родили здрави бебета за тази година. Преди 20-30 години хората са умирали млади”, казва доц. Балтаджиев, но заради това, че вече има лекарство, възрастта е завишена.

==================================

60 експоната от колекция KESAURI с гоблени, скулптури, литографии и серии с портфолиа – всички оригинални творби на Салвадор Дали - ще бъдат изложени от 3 декември т.г. до 2 април 2023 г. в Перущица. В изложбата "Неочакваният Дали" са включени и ситопечат на коприна от поредицата "Алхимията на философите", „Сюрреалистични цветя", керамика "Завладяването на Космоса II" и рисунки върху порцелан от серия "Седемте изкуства". Салвадор Дали е световноизвестен испански художник на сюрреализма, скулптор, режисьор и писател. Изложбата, която ще бъде наредена в Картинна галерия „Даново училище“ в Перущица, откроява основните ключови аспекти в творчеството му. Целта на експозицията е да помогне на публиката да разбере как Дали материализира своите възгледи на специфичния си художествен език. Куратори са Василий Кесаури и Александър Кесаури.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчеа, Адриан Кулев, Живка Тодорова и Тина Соколова