Върховният административен съд отхвърли обжалването на кмета на община Родопи Павел Михайлов на решението на пловдивския общински съвет за присъединяването на Белащица към града на тепетата. Според висшите магистрати, липсва правен интерес от оспорването и затова оставят жалбата без разглеждане и прекратяват производството по делото. След решението на ВАС областният управител на Пловдив Ангел Стоев може да насрочи провеждането на референдум в Белащица за присъединяването на селото към Пловдив. Допитването може да се насрочи заедно с местните избори. Припомням, че миналата година, Общинският съвет на Пловдив прие единодушно отделянето на Белащица от община „Родопи“, като запази статута си на село и стане 7-то кметство на града.

=================================

От днес превозвачите в Пазарджишко започват преиздаването на пенсионерски карти за градския транспорт. Възрастните над 70 години и през 2023 година ще могат да се възползват от възможността да пътуват с преференции в рейсовете и тролеите. Необходимите документи, които трябва да се представят, са лична карта и актуална снимка, а тези с инвалидност - и експертно решение от ТЕЛК. Картите се издават в делничните дни в Бюрото на ул. „Екзарх Йосиф” (на спирката пред Младежкия дом) в Пазарджик, което работи от 09:00 до 14:00 и от 15:00 до 18:00 часа. Цената е 15 лв., като с картата пенсионерите могат да пътуват по всички линии и важи за една година.

==================================

Пловдивският адвокат Стефан Левашки подаде оставка като член на Висшия адвокатски съвет.Това мое решение е поради силно влошената междуличностна атмосфера във Висшия орган, която води до неефективност на работата му и личната ми неудовлетвореност“, пише Левашки в предоставеното на Дарик, уведомление до адвокатския съвет, с което той подава оставката си като резервен член. Адвокат Стефан Левашки e бивш председател на Адвокатската колегия в Пловдив. Той е единият от гост-водещите в рубриката на Дарик „В търсене на истината“. Левашки е известен със защитите си в редица знакови дела.

=====================================

21 партии и коалиции се регистрираха в Районната избирателна комисия в Смолян за предстоящите извънредни парламентарни избори на 2 април. Кандидатите за народни представители са общо 96, като пълни листи имат само 6 политически формации, а 2 са посочили по 1 кандидат. В сравнение с изборите от 2 октомври 2022 година, регистрираните политически субекти заявили желание да участват в изборите сега са със 7 по-малко, а желаещите за народни представители са намалели с над 30 души. Съвсем очаквано, ексдепутатите от 48-то народно събрание са водачи на листи. 22-ри Многомандатен избирателен район ще излъчи 4-ма представители в Народното събрание.

=======================================

Деца от ДГ „Славей“ в пловдивския район Северен с пъстра първомартенска изложба. Тя показа голямо разнообразие от мартенички за ръка, гривни, герданчета, традиционните Пижо и Пенда, изработени от сръчните ръце на деца, учители и родители от различни материали - вълна, мъниста, хартия и други. Имаше и червено-бели изработки върху цъфнали дрянови клончета, изобразявайки пролетни мотиви. Децата представиха стихчета и песнички. Кметът на „Северен“ Стоян Алексиев бе специален гост на събитието. Той получи от децата първомартенски подарък - кошничка с цветя, изработени от хартия.

За трета поредна година медиците от Областната болница в Пазарджик бяха зарадвани с мартенички, изработени от деца от детските градини и училищата в града. Децата лично дариха с ръчно направени мартенички лекари, медицински сестри и санитари от Спешното отделение. Те ги поздравиха и със стихчета и им пожелаха да са здрави и да продължават да помагат на всички болни. Старшата сестра на Спешното Ангелина Сотирова пожела на децата да са усмихнати, ученолюбиви и все така сръчни и грижовни.

==================================

Комплексът за социални услуги „Олга Скобелева“ в Пловдив тържествено ще отбележи 10 години от създаването си. Честването ще се състои от 16 ч. във фоайето на 2-рия етаж на Дома на културата „Борис Христов“. Комплексът към момента обединява 6 социални услуги за подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение, както и на такива със специални потребности. Децата в комплекса са поощрявани в индивидуалното си и социално развитие, получавайки съдействие за социализация.

=================================

101-ви Алпийски полк обявява Ден на отворените врати, като мероприятието е по повод Националния празник 3 март. Всеки желаещ може да посети военното формирование днес до 16:00 ч. Ще бъде показано въоръжение и техника, с които разполагат военнослужещите. Посетителите също така ще имат възможност да разгледат и музея.

===================================
23-годишен младеж е задържан за серия кражби в Димитровград. Той е признал за 3 взломни кражби, станали в рамките на седмица. И при трите взлома проникнал след чупене на прозорци, след което задигал каквото намери. От жилище на улица „Емилиан Станев“ отмъкнал 200 лева, 2 мобилни телефона и слънчеви очила. От офис за парични преводи на бул. „Раковски“ е откраднал близо 100 лева, а от склад на улица „П.Евтимий“ си присвоил 150 лева. В обитаваната от него квартира е намерен инструмента, с който си е служил за взломяване на стъклопакетите на обектите.

В управлението в Хасково е задържан и мъж, откраднал стоки от хипермаркет в града. 41-годишният на два пъти си напазарувал хранителни продукти, които забравял да заплати на касата. Стойността на двете кражби възлизала на над 210 лева. След установяването му той признал деянията си и възстановил сумите на откраднатите продукти.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров