За пълна прозрачност при разходването на публичните средства при строежа на стадион „Христо Ботев“ настояват феновете на Футболен клуб „Ботев Пловдив“. Това е едно от исканията им, с които те излизат тази вечер от 18:00 часа на мащабен протест. Привържениците на жълто-черните искат още кметът на Пловдив Здравко Димитров да замрази плащанията на строителната фирма, изграждаща клубния стадион, известен като Колежа, докато не бъдат изчистени всички нередности. Според феновете, строителството на съоръжението е некачествено и не се спазват сроковете на изпълнение. Това заяви пред Дарик от името на привържениците на „Ботев Пловдив“ Живко Стамболиев.

Заради протеста довечера, от 18:00 до 21:00 часа в Пловдив се спира движението на пътни превозни средства по част от булевардите „6-ти септември“ и „Цар Борис III Обединител“. Променя се маршрутът на 17 линии от Градския транспорт. Рейсовете ще минават по бул. „Христо Ботев“ и бул. „Източен“.

В Димитровград се затваря платното за движение при кръстовището между улиците „Иван Вазов“ и „Груди Кирков“. Ограничението ще важи днес и утре заради подвързването на новия водопровод на ул. „Груди Кирков“, уточняват от общината.  Движението се пренасочва по обходни маршрути по бул. „Димитър Благоев“ и ул. „Асен Халачев“.

================================

В Пловдив почитат жертвите на комунистическия режим. Церемонията, организирана от „Съюза на репресираните от комунистическия терор“, ще се състои в 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”.

Поклонение по повод 1 февруари – Ден на признателност пред жертвите на комунистическия режим организира днес и община Хасково. Ритуалът е от 12 часа пред паметната плоча на убитите от партизаните хасковски офицери и военни. Заупокойна молитва пред мемориала на бул. „Раковски“ ще отслужи отец Никола.

========================================

Грипната епидемия в област Пазарджик се отменя, съобщиха от РЗИ. Решението е взето от Областния щаб за борба с грипа и след анализ на епидемичната обстановка. Наблюдава се значително намаляване на броя на пациентите с грип и остри респираторни заболявания. От днес се отменят и всички противоепидемични мерки. Специалистите от РЗИ-Пазарджик напомнят, че поддържането на лична хигиена и спазване правилата за профилактика са от изключителна важност, както и здравословното хранене и спазването на ежедневен режим.

====================================

В деня на Свети Трифон в Асеновград отново ще се случи чудо - ще потече вино от чешма. Неслучайно градът е известен със станимашката малага, произвеждана от майстори винари, отглеждали мавруд още от древността. Празникът на виното ще бъде отбелязан със символично зарязване на лозите пред паметника на Аристи Чорбаджакa (на ул. "6-ти януари"). Ще се прелее вино, за да е плодородна и благодатна годината. От там ще започне празнично шествие на винопроизводителите и финалистите в конкурса за най-добро домашно вино, което ще спре до църквата „Св. Богородица - Благовещение“ („Рибната църква“). Там ще е и ритуалът „Вино от чешма“. Празничното шествие продължава от църквата до местността „Св. Трифон“. Там ще бъде поставено началото на пехливанските (народни) борби. Победителят ще получи 100-килограмов жив овен, както повелява традицията. Междувременно снощи бяха наградени призьорите в кулинарния конкурс за „Най-вкусни станимашки сармички“. 14 участници се включиха в тазгодишното издание, като за първи път сред тях имаше и четирима мъже.

Цар на виното ще бъде коронясан днес в Пещера. В града празникът на Трифон Зарезан ще бъде отбелязан с конкурс за най-добро вино. Победителят получава признание, корона от лозови клонки и символичен подарък. След ритуалното зарязване на лоза честванията продължават с народно веселие. Пробите на участниците се събират в местното читалище "Развитие". Професионални технолози и енолози дегустират и оценяват кое вино е най-пивко и най-качествено.

===================================

Детски ски център отваря днес врати в Чепеларе. Той се намира в местността „Дьортевото“, а посетителите ще ползват съоръженията безплатно. Реновираната малка писта е в сърцето на родопския град, непосредствено до градския парк. Дължината и е приблизително 200 метра. Пистата е оборудвана с една ски пътека, ще работи също и съществуващия ски влек за по-големите деца. Монтирано е и устройство за сняг, което работи с пълна сила. Атрактивното място за малки и големи деца разполага с отоплен фургон за преобличане и място за ски и сноуборди, тоалетна, осигурени са и надуваеми гуми за пързаляне, шейни и други занимателни игри. Пистата е осветена, така че зимните спускания могат да продължат и по тъмно, уточняват от Община Чепеларе.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров