Малко над 655 000 лева бюджет ще гласуват днес на последната си сесия преди местните избори общинските съветниците на Пловдив. Сумата е с 20% повече от миналогодишната финансова рамка. Най-голямото перо е за образование – близо 330 милиона лева. За капиталови разходи са заделени близо 160 милиона лева, още почти 100 милиона лева се осигуряват от Европейски програми. Предвижда се с парите да се довършат започнатите инфраструктурни обекти. Очаква се дебатите в залата да са дълги, а в  дневния ред са предвидени и други важни точки за града. В началото на сесията председателят на Общинския съвет Александър Държиков благодари на колегите си за работата през последните 4 години и пожела успех на всички, които ще се включат в местните избори.

В залата съветниците изслушаха и представители на живеещите на ул. „Петър Стоев” в район „Южен” в Пловдив, които са недоволни от спрения ремонт по Южния обходен колектор. Там буквално се носи миризма на фекалии вече дълго време, заради неподменена канализационна тръба. От фирмата, наета от ВиК, твърдят, че не са получили плащане от 9,6 млн. лева от водното дружество и затова не са продължили работата. Хората, живеещи в района, организират протест утре като ще блокират движението на кръстовището между бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Михалаки Георгиев“.

За днес е насрочено последното редовно заседание и на Общински съвет – Смолян за настоящия мандат, като една от точките в дневния ред е и избиране на временно изпълняващ длъжността кмет на Смолян по време на кампанията за местните избори. Според докладната, длъжността трябва да се заеме от инж. Мариана Цекова – настоящ зам. - кмет на Община Смолян, след решението за регистрация на Николай Мелемов като кандидат за кмет. До този момент обаче, все още не е обявена официално кандидатурата на Мелемов от страна на ГЕРБ, чиито кмет бе той в продължение на три мандата. Заседанието е от 15.00 часа в Сесийна зала на Община Смолян, с дневен ред от 21 точки.

====================================

14 партии, 4 коалиции и два инициативни комитета са се регистрирали в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Пловдив за участие в местните избори. ГЕРБ и СДС са направили своите регистрации като отделни партии, а ''Продължаваме промяната - Демократична България'' като коалиция, показва справка от решенията на комисията. Кандидати за кмет на Пловдив, за районни кметове и листа за общински съветници ще имат и от „Български възход“ на Стефан Янев, както и от коалиция „Заедно за силна община“ на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. 17.00 ч. днес е крайният срок за подаване на документи в ОИК за регистрация на партиите и коалициите, които ще участват в кметските избори на 29 октомври т.г.

===============================

500 зърнопроизводители от Пловдивско се включват в протеста срещу вноса на зърно от Украйна. Те блокираха главни пътища в региона - край Първомай, Калояново, Труд и кръговото за Цалапица и Стамболийски. Протестиращите ще се срещнат край Пазарджик и ще потеглят за националния протест на бранша в София.

==================================

Промени в движението в Пловдив. Заради ремонта и полагането на последния пласт асфалт на ул. „Брезовско шосе“ днес и утре ще е затварен за движение участъкът от кръговото с бул. „Дунав“ до кръстовището с бул. „Северен“. Автобусите по линии № 9 и 15 от градския транспорт ще преминават по бул. „България“, бул. „Северен“ и ще обръщат пред магазин „Кауфланд“.

=============================

В Историческия музей в Стрелча гостува изложбата на Националния музей на образованието „Първият кабинет по физика. Приносът на Иван Гюзелев за експерименталното образование“. Експозицията е от 24 цветни табла. Показан е екземпляр на първия български учебник по физика, съставен от Найден Геров. С него авторът въвежда френската метрична система и създава първите физични понятия. Новаторското дело на Геров е продължено от Йоаким Груев, който превежда немски и френски учебници. Изложбата акцентира върху ролята на Иван Гюзелев – учител в Главното мъжко училище в Габрово и създател на първия кабинет по физика в страната през 1872 г. Посетителите могат да видят уреди и апарати от физичния кабинет и метеорологичната станция.

====================================

Мечка с две малки е засечена над пловдивското село Марково, споделят местните жители във Фейсбук. Майката с мечетата е забелязана около Манчовата поляна, уточниха от кметството и предупредиха, че не е препоръчително да се правят разходки и пикници в района. Кафявата мечка е защитен вид, включен като приоритетен в Червената книга на България, и незаконното ѝ убиване се третира като престъпление.

==========================================

Треньор-чужденец в Трета лига води мач с родопски шевици. Наставникът Кириякос Георгиу изненада феновете на „Родопа“ по време на домакинския мач на тима със „Загорец“, завършил при резултат 1:0

Информации на Искра Койчева, Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров