Започва модернизацията на училищата ОУ „Екзарх Антим I“, ОУ „Елин Пелин“ и СУ „Пейо Кр. Яворов“ в Пловдив. Зам.-кметът по образование, бизнес развитие и европейски политики Владимир Темелков и кметът на пловдивския район „Централен“ Георги Стаменов ще направят днес първа копка по проекта за модернизация на образователната среда. Финансирането е осигурено от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Междувременно Професионалната гимназия по машиностроене - Пловдив (ПГМ) се сдоби с два специализирани кабинета, безвъзмездно финансирани от една от фирмите в Тракия икономическа зона. Официалното им откриване е днес, а кабинетите са оборудвани с модерни инструменти за професионално обучение и са адаптирани към реалната производствена среда, отговаряйки на всички изисквания за безопасност и здраве при работа. Целта на инициативата е учениците да прилагат на практика получените знания и родителите да имат представа за учебния процес и професионалната реализация на децата си. Проектът е пример за успешно партньорство между образователните институции и бизнеса.

Шахтата, в която падна дете в понеделник следобед, днес ще бъде обезопасена. Това заяви пред NOVA кметът на пловдивския район „Тракия" Георги Гатев. Шофьор, станал свидетел на инцидента, първи е скочил да помогне на 6-годишното дете, което е със специални потребности. Шахтата, която е на метри от районното кметство, е била покрита само с лист ламарина, а в момента е оградена с лента, камъни и клони. Екипите на пожарната, полицията и Спешна помощ са реагирали веднага и са оказали помощ на момченцето и майката. „Най-важното е, че се отърваха само с уплаха”, разказа очевидецът и ръководител на доброволно формирование "Мейдей" Красимир Каракашев.

Иван Запрянов, 35-годишен бивш национал по самбо и джудо, е новият началник на отдел „Младежки дейности и спорт“ в Община Пловдив. Той поема ръководството след конкурс, обявен заради оттеглянето на Петър Зехтински. Запрянов има опит в организирането на състезания и спортни събития и поставя акцент върху развитието на масовия и училищния спорт, както и борбата с проблеми като затлъстяване при децата. Той планира да проведе преглед и анализ на настоящата наредба и да стимулира спортните клубове. Запрянов ще се опира на опита на Зехтински за приемственост и надграждане.

През  2024 г. са заложени 7,2 млн. лева за проектиране на трасе по скоростния път Пловдив – Смолян – Рудозем. Това заяви в Смолян министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков. Според него това ще реши дългосрочно проблема с откъснатите райони в Смолянско от другите региони на страната. В стратегическите проекти за пътната свързаност са включени и плановете за проектиране на трета лента за 13-километрово трасе по пътя Пловдив – Смолян.

Хора от Панагюрище заявиха желание да дарят посадъчен материал за дървета в градския парк и да помагат с доброволческа работа. Това стана по време на поредния приемен ден на кмета на общината Желязко Гагов. Местната администрация предвижда благоустрояване на градския парк в северната му част с 1,2 милиона лева. В капиталовата програма са предвидени и 90 000 лева за отчуждаване на имоти за разширението на парка. В приемната на кмета други граждани са споделили недоволството си от предоставяните социални услуги на деца с увреждания, както и  имотни проблеми. Настаняването в общински жилища също продължава да е тема в приемните дни на кмета, които се провеждат всеки петък.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров