Фермери от Пловдивско протестират заради ниските изкупни цени на млякото. От няколко дни животновъдите от село Долна махала подаряват по шише мляко на всеки, отишъл при тях. Петър Карадамянов - собственик на кравеферма, призова колегите си да не продават продукцията на мандрите, защото те изкупуват млякото на два пъти по-ниска цена от себестойността му. По думите му, предстоят фалити в бранша ако институциите не обърнат внимание на проблемите на млекопроизводителите. Тази сутрин на протеста в Долна махала се присъединиха и фермери от Хасковско, Плевенско и Старозагорско.

========================================

Пловдивският апелативен съд остави в ареста 19-годишния младеж от град Белово, обвинен, че е причинил тежката катастрофа край село Лозен, в която загина човек, а трима души бяха ранени. Магистратите потвърдиха мярката му за неотклонение „задържане под стража“, взета от Пазарджишкия окръжен съд. На 18 май при управление на лек автомобил „Ауди А3“, младежът е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в „Опел Зафира“. Справка от КАТ показва, че за една година, откакто се е сдобил с шофьорска книжка, тийнейджърът има 18 нарушения. В автомобила му е намерена бутилка с райски газ, а свидетели потвърждават, че преди катастрофата обвиняемият e шофирал дрогиран. Друг свидетел, шофьор, е заявил, че малко преди сблъсъка едва е избегнал удар със същата кола. Повдигнатото обвинение е за тежко престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 3 до 15 години.

==========================================

Kрайният срок за подаване на заявления онлайн за участие в първото класиране за прием в първи клас в Пловдив изтича тази вечер, минута преди полунощ. Обявените свободни места са общо 3423 за 146 паралелки в 45-те общински училища в Пловдив. В 4 училища има монтесори паралелки и приемът за тях е отделен от останалите. Това са училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в район „Западен“, ОУ „Екзарх Антим I“ в район „Централен“, СУ „Константин Величков“ в район „Южен“ и СУ „Свети Седмочисленици“ в район „Тракия“. По предварителни анализи местата са достатъчни за всички кандидатстващи деца. Резултатите от класирането ще бъдат ясни утре сутрин.

=======================================

В Златоград ще пръскат срещу кърлежи, бълхи и комари. Всички третирани площи ще бъдат обозначени с предупредителни табели, казват от общинската администрация. Дезакаризацията на тревните площи на обществени места ще се извърши на 2 юни (петък), като пръскането е планирано да започне в 06.00 часа. Влизането в обработените терени е забранено, а жителите трябва да бъдат особено предпазливи 24 часа след третирането на площите. Собствениците на домашни животни, птици и пчели да ограничат достъпа им до градинките до събота, се казва още в съобщението от общината. Обработени ще бъдат паркове и алеи в централната градска част, стадиона, детските градини и площадки, както и междублокови пространства на улиците „България”, „Стефан Стамболов”, „Беловидово”, „Хан Аспарух”, „Ахрида” и „Миньорска”. Ларвицидна обработка ще бъде направена на заблатени места в речните корита и дерета на територията на Златоград. С цел намаляване на комарните популации ще бъдат обработени 15 дка площи.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев