Кръгла маса по проблемите на украинските бежанци ще се проведе днес в Стария Пловдив. Ще бъдат представени резултатите от проучване с методите на спешната антропология за средата на бежанците, включително на създадените от тях организации, на институциите, които работят с тях, на хората и фирмите, които им помагат да устроят живота си тук. Заснети са и видеоказуси, които нагледно представят въпросите, важни за украинците, бягащи от войната. Дискусията е от 11:30 ч. в галерия „Димитър Георгиев“.

====================================

Форум „Бизнесът и професионалното образование – 4 пилотни проекта за гимназии в Пловдивска област“ организират от Тракия икономическа зона. Учебните заведения, които са включени, са професионалните гимназии: по машиностроене в Пловдив, по селско стопанство в Куклен, по жп транспорт в Карлово и основното училище в село Бенковски. Поканени са представители на държавната и местната власт, училищни и университетски ръководители, както и образователни експерти.

======================================

Разчет за работата на община „Родопи“ през 2023 година ще дискутират общинските съветници на днешната сесия на местния парламент. Отново ще се дебатира и референдума за отделянето на село Белащица и присъединяването му към Пловдив. Очаква се да бъде внесено предложение с конкретна дата за провеждане на допитването. Председателят на Общинки съвет-Родопи Георги Цанков обяви, че той и колегите му ще направят няколко предложения за проектобюджета, за Общия устройствен план, както и за осигуряване на средства за нови площадки за игра в 12-те детски градини на територията на общината.

==================================

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев откри филиал на Спешна помощ в град Сърница след 8 години чакане. "За мен е изключителна чест и този ден е празник", заяви министърът. На официалната церемония присъстваха още кметът на Община Сърница Неби Бозов, областният управител Трендафил Величков и др. По думите на здравния министър нуждата от изграждането на такъв център е належаща, не само поради труднодостъпното местоположение на региона, но и поради факта, че Сърница е курортен център, което значително увеличава броя на населението през туристическите сезони.

====================================

Приключи асфалтирането на последния участък по пътя в посока Първомай, разположен на територията на с. Патриарх Евтимово, община Асеновград. Подменена беше водопроводната инсталация в селото. Дълго време след това бе затруднено преминаването участъка. Налагаше се да се ползват обходни маршрути. Ремонтните дейности по основното трасе вече приключиха. Положени са бордюри и всички пластове асфалтови покрития. В момента се работи по асфалтирането и пътните връзки на пресечките вътре в селото. Поради липсата на хоризонтална маркировка, пътни знаци, указателни табели и продължаващите ремонтни дейности, община Асеновград призовава шофьорите да преминават със съобразена скорост и повишено внимание през участъка, с цел да не се допускат инциденти.

=========================

Делото срещу пловдивския медик Иван Димитров, който в началото на март 2018-та година застреля с незаконно притежаван пистолет криминално проявения Жоро Джевизов-Плъха, започва отначало в Апелативния съд в града на тепетата. До тук се стигна след като в края на миналата година ВКС постанови, че делото трябва да бъде разгледано отново от друг състав на съда.

==================================

С рок и кафе ще посрещнат Джулая в Златоград. Това предвижда програмата за Празника на кафето в родопския град, който ще се състои на 30 юни и 1 юли. Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград. Тук някога е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от пристанището в Порто Лагос, обясняват от Етнографския комплекс в града, където ще е кафеената фиеста. В Стария град на Златоград се намира и прочутото кафене, в което се приготвя „въртяно“ кафе върху горещ пясък. Тазгодишното издание на празника ще бъде съпътствано с изпълнения и концерти на рок музиканти. Изложения на производители на кафе, кафетерии, дегустации на различни брандове от ободряващото питие са включени още в програмата.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев