Заради влошеното финансово състояние на ВиК-Пловдив, смениха шефа му. Мястото на досегашния управител Огнян Кулишев се заема от дългогодишния главен инженер на оператора Антон Гълъбов. От „Български ВиК холдинг“ подчертават, че незадоволителното финансово управление на дружеството в Пловдив в последните две години е довело до непокритата загуба в размер на над 16 млн. лв. Същият мотив е посочен и при смяната на шефа на ВиК-София - водното дружество, което обслужва територията на София област. Там задълженията са 25 млн. лв. Начело на ВиК-София застава инж. Росица Итова, която е един от утвърдените експери в сектора. Целта на рокадите е да се приложат реални мерки за финансово стабилизиране на ВиК операторите и да се модернизира водопреносната и канализационната мрежа, с което да се намалят загубите в сектора, съобщават от холдинга.

=======================================

Kметовете от Пловдивска област oбсъдиха приоритетните си проекти с областния управител д-р инж. Илия Зюмбилев. Сред важните за предстоящата бюджетна 2024 година са за изграждане на ВиК-мрежи и пътна инфраструктура.Един от важните инструменти за финансиране на приоритетни общински проекти ще бъде и новата правителствена програма, която беше обявена от министъра на финансите Асен Василев. В нея е предвидено в държавния бюджет за следващата година да бъдат отделени 1 млрд. лв. Те ще бъдат инвестирани в изграждането на пътища, ВиК-мрежи и улици“, каза д-р Зюмбилев. По време на срещата стана ясно, че всички общини имат напълно готови проекти за своите населени места. Най-голям проблем остава безводието в отделни села в общините Родопи, Перущица, Хисаря, Съединение и Първомай. Кметът на Пловдив Костадин Димитров очерта като най-важни проектите за довършване ремонтите на „Голямоконарско шосе“ и „Рогошко шосе“, както и доизграждането на „Околовръстното шосе“. Кметът на Карлово Емил Кабаиванов поиска съдействие за осигуряване на средства за завършването на пет мостови съоръжения, които бяха отнесени при наводнението през септември 2022 г. „Парите ще бъдат осигурени по линия на Междуведомствената комисия за бедствия и аварии“, заяви областният управител.

==================================

От втори опит бе избран председател на Общинския съвет в Панагюрище. Иван Лалов от „БСП за България“ стана старейшина №1 в средногорския град. Той бе избран с подкрепата на 12 от общо 21 съветници. За поста беше предложена и дългогодишната зам.-кметица на града Галина Матанова от ГЕРБ. Тя обаче получи само 9 гласа. Междувременно новият кмет на община Панагюрище Желязко Гагов обяви приемен ден за граждани - всеки петък от 14:30 до 17:30 часа. Създадена е и Фейсбук група „Кажи на кмета - Панагюрище“, където хората ще могат да сподЕлят проблеми и да се търсят възможности за разрешаването им.

======================================

Административният съд започна повторно броене на бюлетините от втория тур на местните избори в Община Смолян. Жалбата, оспорваща резултатите от балотажа, спечелен според Общинската избирателна комисия от Николай Мелемов (ГЕРБ), е внесена от кандидата за кмет на „Движение „Нашият град“ Стефан Сабрутев. Адвокат на  Сабрутев е бившият вътрешен министър Иван Демерджиев. В съдебна зала се отвориха изборните книжа от чувалите с бюлетини и протоколи от 89-те изборни секции. При 28 чувала с изборни книжа е установено, че не са били надлежно запечатани по изискванията на закона и на ЦИК, посочи адв. Демерджиев. Проверени бяха всички чернови от протоколите на секционни комисии, сравнявайки данните с вписаното в оригиналните протоколи. При разглеждането се установиха случаи на поправки и задрасквания на числа, както и разминавания на данни в черновата и в окончателния протокол. Част от задраскванията са потвърдени с подписи на членове на съответната секционна комисия. Процесът продължава до 23 ноември.

==============================

РЗИ-Пазарджик стартира кампания „Седмици за безплатно и анонимно изследване за ХИВ, Хепатит В и Хепатит С с бързи тестове“. Тя ще продължи до 1 декември – Световният ден за борба с ХИВ/СПИН. Всеки желаещ може да провери своя статус в Лабораторията на РЗИ-Пазарджик от 09.00 до 16.00 ч. От Здравната инспекция плануват и поредица инициативи сред учениците под наслов „Информирани, изследвани, здрави – заедно срещу ХИВ“, като ще има изследвания на терен, раздаване на здравно-информационни материали. Ще бъде проведен и обучителен семинар на служители от институции, работещи с деца и рискови групи.

=================================

111-години от Освобождението си чества днес Златоград. По този повод от 15:00 ч. ще има Тържествено заседание на Общинския съвет. Час по-късно ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите в града, като началото ще е от лобното място на Делю Хайдутин. Тържествен ритуал и заря-проверка с участието на 101-ви Алпийски полк и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили от Пловдив ще се състои на  Централния площад в Златоград от 17:00 часа.

Информации на Адриан Кулев, Тина Сокoлова, Искра Койчева и Петър Тодоров