Медицински университет - Пловдив е дигитален университет и това са модерните тенденции в образованието. Това заяви пред Дарик проф. д-р Благой Маринов, изследовател и кандидат за ректор на висшето учебно заведение. До 2 години се очаква да станат ясни резултатите от проектна сесия, свързана с телемедицината и изкуствения интелект. Според проф. Маринов използването му ще даде възможност на студентите да откриват цялата налична информация в сървъра на Медицинския университет по определена тема. Преподавателите ще могат да генерират автоматично изпитни тестове, което ще е изключително облекчение и за двете страни в процеса на обучение. Повишаването на киберсигурността е една от стратегиите, заложена в мандатната програма, заяви още проф. Благой Маринов. Цялото интервю с него може да чуете след 11:00 ч. в ефира на Дарик Пловдив, както и на сайта ни darik.bg.

========================================

Започна разширението на „Спешна помощ“ в град Септември. Ще бъде изграден допълнителен филиал с разгъната застроена площ от 140 кв.м. Едноетажната сграда ще  е с навес за две линейки и място за дизелов генератор. Предвиждат се 22 места за екипите, работещи на смени. Ще се обособи клинико-терапевтична зона с допълнителен лекарски кабинет и манипулационна, санитарен възел, зона за персонала, помещение за кислородни бутилки, междинен склад, мокро помещение и съблекалня.

===========================================

Зимен атракцион ще бъде изграден в Смолян до края на годината. Той ще включва ски писта и ледена пързалка, като ще се намира в близост до стадиона в града.

==============================================

Музеят на авиацията отбелязва своя 32-ри рожден ден със специална програма. За най- любознателните посетители от 11 ч. започва тематичен тур, който представя знаковите експонати от вътрешната и външната експозиция. През целия ден публиката ще има възможност да се запознае с историята на музея чрез специално подготвена презентация. За най-малки гости на музея ще има образователна игра, която ще ги запознае с елементи от конструкцията на самолетите и вертолетите. За тези, които обичат да рисуват е обособен специален кът, в който да могат да се изявят с тематични рисунки.

==========================================

Кръговото кръстовище на бул. „Дунав” и „Цар Борис III Обединител” в Пловдив се затваря за движение днес, за да бъде асфалтирано, съобщиха от ОП „Организация и контрол на транспорта”. Това налага промяна в маршрута на автобусите по линия №16 от градския транспорт. В посока към квартал „Гагарин” те няма да завиват наляво по бул. „Цар Борис III Обединител”, а продължават направо по бул. „България” до кръговото с бул. „Северен”, където правят обратен завой, после завиват надясно по ул. „Огражден” и продължават по маршрута си. В обратна посока маршрутът не се променя. Очаква се движението на кръговото да бъде пуснато утре, а асфалтирането на бул. „Дунав” да продължи в посока към ул. „Васил Левски”. Междувременно и в двете посоки е спряно движението по бул. „Дунав” в участъка между бул. „Васил Априлов” и ул. „Победа”, заради авария на водопровод. Работи се по нейното отстраняване, след което пътят ще бъде отворен.

=========================================

„Музикално соаре“ ще се проведе тази вечер в пловдивския район „Северен“. Кметът на района Стоян Алексиев кани всички съграждани и гости на града да се насладят на поп и джаз музика в изпълнение на Иван Андонов (вокал) и Петър Койчев (китара). Концертът ще е от  19:00 ч. в парк „Красива България“ на бул. „Дунав“ 186, а организатори са НЧ „Професор Кирил Дженев 2018" и кметството в район „Северен“.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров