Денят без загинали на пътя ще бъде отбелязан днес в Пловдив със съвместна инициатива на МВР, Областната управа и общината. Точно в 12:15 часа представители на институциите ще помогнат за безопасното пресичане на учениците на пешеходна пътека пред СУ „Софроний Врачански“ в града. Сред доброволците са заместник областният управител Атанас Ташков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров и неговата заместничка Веселина Стоянова. Събитието е насочено към учениците, тъй като те са най-уязвимите участници в движението. Инициативата е част от събитията, които се организират за осма поредна от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL -  Ден без загинали на пътя. Дните за безопасност преминават под  мото „Остани жив! Пази живота!“.

===================================

До два месеца ще се създаде работна група за Тютюневия град.Необходима е пътна карта с конкретни срокове за изработване на правила за развитие на зоната, за да може да започне благоустрояването на опустелия от години „Призрачен град“, заяви областният управител на Пловдив д-р Илия Зюмбилев на среща с представители на НИНКН, общината и сдружението на собствениците на сгради в зоната. „Трябва да спрем самосрутването там, защото се създава сериозна опасност за живота на преминаващите. Самонастанили се хора палят пожари, които могат да доведат до жертви и огромни щети. По данни на ОДМВР-Пловдив само през август  има два такива инцидента“, коментира още д-р Зюмбилев. Главният архитект на Община Пловдив арх. Димитър Ахрянов припомни, че общината има изготвен проект за реконструкция на инфраструктурата в зоната, който е внесен в НИНКН, но чака одобрение. „Имаме инвестиционни намерения и искаме да съхраним тези сгради като им дадем ново предназначение и живот“, заяви председателят на Сдружението на собствениците на сгради в Тютюневия град Константин Бояджиев. „Екип от подготвени специалисти от НИНКН в момента изготвя експертно проучване на цялата зона, което е пред своя финал и ще бъде внесено в Министерството на културата“, допълни урбанистът Владимир Петров. 

======================================

Да бъдат повишени заплатите на кметовете на селата в Община Пазарджик с 14% - такова предложение ще гласуват на днешната си сесия местните съветници. То е внесено от кмета Тодор Попов, като за неговата заплата не е предвидено увеличение. Ако предложението бъде одобрено, кметът на най-голямото село в общината - Мало Конаре, ще получава 1900 лева, на Ивайло - 1755 лева, на Алеко Константиново, Огняново и Главиница - по 1630 лева. В другите села възнагражденията на местните управници ще са от 1310 до 1480 лева, а в 4 населени места, ръководени от кметски наместници - по 1170 лева. Заради предстоящата предизборна кампания, съветниците ще определят и временно изпълняващи длъжността кметове на селата, в които досегашните управници ще учатват отново в кметската надпревара.

===========================================

Нови три зарядни станции за електромобили ще бъдат поставени в Смолян. Това става след решение на Общинския съвет, с което се дава съгласие кметът на общината да открие процедура за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за отдаване под наем на общински терени за поставяне зарядна колонка за електрически превозни средства. Местата, които ще бъдат отдадени са на ул.„Христо Ковачев“ в кв. „Устово“, в района на площада на Новия център и на паркинга на Стария Център до пешеходната зона. Засега има няколко подобни станции в града, но се проявява сериозен инвестиционен интерес към монтирането на нови такива.

=====================================

„Забава в парка“ ще има днес в пловдивския район „Северен“. Кметът на района Стоян Алексиев кани всички малки и големи деца, техните родители, баби и дядовци да се забавляват заедно. Събитието започва от 17:30 ч. на детска площадка „Весела“ на ул. „Борба“ 5-7. Много игри и добро настроение очакват всички, а за финал ще се проведе и томбола с много награди. Входът е свободен!

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров