33-ма ще са кандидатите за кмет на Пловдив на предстоящите местни избори на 29 октомври. Това показват официалните данни от регистрациите в Общинската избирателна комисия (ОИК). 27 партии, 6 коалиции и два инициативни комитета ще участват в предизборната кампания в града под тепетата. Повечето от тях, освен листа за общински съветници, ще имат свои кандидати за кмет на града и за районни кметове. Единственият независим кандидат за кмет, издигнат от Инициативен комитет, е пловдивчанката Мария Феркова. От днес до 26 септември всички политически сили трябва да обявят своите листи и кандидати. От парламентарно представените партии,  ГЕРБ - СДС, ИТН и ДПС все още не са съобщили решенията си. С листа за съветници в новия местен парламент ще участва и широка коалиция от 5 комунистически партии и русофили, става видно от регистрациите в ОИК. Както Дарик вече съобщи кандидати за кмет ще има и партия „Български възход“ на Стефан Янев, коалиция „Заедно за силна община“ на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, партия МИР, „Глас народен“ на Светослав Витков и др.

Kметът на Пловдив Здравко Димитров свиква консултации за сформиране състава на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящите местни избори. Те ще се проведат от 11 часа в сградата на общината. На консултациите партиите и коалициите трябва да представят писмено предложение за съставите на комисиите както и за резервни членове на СИК.

========================================

Протест срещу опасна улица в Пловдив. Участъкът на ул. „Петър Стоев“ е разкопан от месец. Протестиращите блокираха от 7:30 ч. до 8:30 ч. бул. „Никола Вапцаров“ в район „Южен“. Недоволството им е срещу събирането на отпадни води и силната неприятна миризма от тях. Засегнатите от ремонта по проекта за изграждането на Южния обходен колектор казват, че няма техника, която да копае на мястото, има само работници с лопати, които поправят тротоарите. От фирмата изпълнител твърдят, че ВиК им дължи 11 млн. лв., а от Водното дружество отговарят, че всичко е разплатено, а исканата сума е индексация от държавата, която ще се получи едва след завършването на проекта. Очакванията са до началото на ноември ремонтът да е приключен.

========================================

Пречиствателна станция за отпадни води строят в Стрелча. Проектът е на стойност близо 5 млн. лв. и ще бъде изпълнен за 176 дни. Първата копка направи кметът на средногорската община инж. Георги Павлов. Мащабният проект е финансиран от  Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). С изграждането на новото съоръжение ще се постигне механично и биологично пречистване на отпадъчните води на Стрелча и тяхното обеззаразяване. Системата ще функционира чрез довеждащ канализационен колектор на всички отпадни води от града, чието трасе ще е разположено по десния бряг на река Стрелчанска Луда Яна и стигащо до пречиствателната станция в местността Мечкерец.

============================================

Близо 7 млн. лв. просрочени задължения от данъци и осигурителни вноски са събрани от НАП-Смолян през първите осем месеца на 2023 г. Това е с близо 363 хил. лв. повече в сравнение с 2022 г. При липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците се стига до търгове за продажба на имущество. От приходната агенция препоръчват на гражданите и дружествата да ползват електронните услуги на сайта ѝ с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.

===============================================

Емблематичната за Стария Пловдив къща „Павлити“, по-известна като „Синята къща“, официалното ще бъде открита днес, след реставрация, продължила няколко месеца. Кметът Здравко Димитров, директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева-Дечева и зам.-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов ще представят успешното и предсрочно приключване на консервационно-реставрационните дейности по възрожденската къща на пл. „Света Неделя“. Сградата е недвижима културна ценност от национално значение. Събитието ще се отбележи с откриване на изложба пиана от фонда на ОИ „Старинен Пловдив“ , която е част от програмата на „Празници на Стария град“ .

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров