Земетресение от 4,3 по Рихтер разлюля Асеновград и Пловдив в понеделник вечерта. Трусът е усетен в 20:24 ч. от хората и в съседните населени места в района. Епицентърът е на 4 км от Асеновград и е бил с дълбочина от 12,5 км, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН. Оттам допълват, че е имало 17 вторични труса, но те не са усетени от хората, тъй като са били с магнитуд около 2 по Рихтер. Към момента няма информация за ранени или материални щети.

Междувременно вълна от хумористични коментари след земетресението заляха социалните мрежи. Във Фейсбук групата „Забелязано в Кючука“ реакциите на потребителите са повече от цветни и пълни с настроение. В контекста на провеждащото се Европейско първенство по футбол, един от тях пише: "Кючука срещу земетресението: 1:0"; "Аз мислех, че жена ми пак премества мебелите", споделя друг. "Това земетресение ми помогна да се разклатя точно, когато трябваше да се упражнявам. Сега имам нов фитнес режим - Кючука шейк!", пише пък спортуваща жена. "Дори природата ни съдейства да бутнем Бетонния мост по-бързо! Не се оплаквайте, Господ е българин!", коментира друг жител на квартала. Някои пък  философски допълват: "Кючука е като древна крепост. Земетресението може да ни разклати, но няма да ни събори. Само ни прави по-силни!".

Плажът „Топлата вода“ край Белово е незаконен. Това зяви кметът на града инж. Стойко Стефанов. Комисия е извършила проверка на място, като са констатирани 31 нарушения на стоителното законодателство. Няма гаранции, че съоръженията, включително електрическите мрежи, са безопасни. За част от тях няма никакви строителни книжа, посочи Стефанов. Проверката е предизвикана от сигнал до ДНСК. Така са разкрити редица нарушения. И към момента има бетоновози и се извършва незаконно строителство, твърди Стефанов. Установено е, че ресторантът край басейните е разположен наполовина в горска територия. Водната пързалка също не съществува в документацията. Общината е издала заповед за прекратяване на строителството, а за безопасност е прекъснато и електрозахранването на обекта. Реакцията на стопаните - в неделя на мястото се появил транспарант „Плажът работи. Кметът спря тока“.

Днес Смолян празнува 64 години от обединението си. На 18 юни 1960 г. трите селища Смолян, Райково и Устово се обединяват в един град. Предвидена е богата музикална програма за празника на Амфитеатъра на Новия център. От 18:00 часа стартира "Смолян пее и танцува", с участието на читалищата и Общинския детски комплекс, които ще представят песни и танци, след което всички участници ще изиграят  хоро, символ на обединението. От 19:00 часа е участието на Оркестър "Родопско настроение" със солист Тони Войводова, а от 20:30 часа е концертът на Софи Маринова.

След представянето си в сградата на Европейския парламент в Страсбург, фотографската изложба „Енергия за хората“ пристигна и в България, като първото ѝ експониране е в Пловдивската народна библиотека „Иван Вазов“. Откриването ще се състои днес от 11:00 часа в централното фоайето на библиотеката. Кадрите разказват истории от България, Белгия, Испания, Полша, Португалия и представя актуална картина на домове и хора в преход от енергийна бедност към енергийна независимост. Автор на снимките е новозеландската фотографка Мириам Стронг, а идеята е на природозащитната организация Friends of the Earth Europe (за България партньор е Екологично сдружение „За Земята“). Близо половината българи живеят в енергийна бедност, а в цяла Европа са около 50 милиона души. Изложбата предлага истински истории и работещи решения, споделят организаторите.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров