За да няма проблем Пловдив с приема на ученици в следващите 5-6 години, трябва да се работи за разширяване на съществуващите училища и изграждане на нови. Това заяви в интервю за Дарик зам.-кметът по образование в града на тепетата Стефан Стоянов. Той потвърди, че всички 52 общински училища в Пловдив са готови за първия учебен ден. Те ще приемат общо 34 200 ученици, от които първокласниците са 3300.

Премиерът акад. Николай Денков ще открие от 12:00 ч. новата учебна година в ОУ “Васил Левски” в сeло Караджово, община Садово. Училището е средищно като в него се обучават 109 деца от три села - Караджово, Кочово и Моминско. То е сред първите училища, включили се в мрежата “Всеки ученик ще бъде отличник”. Тя обединява над 300 учебни заведения с кауза срещу отпадането на ромските деца от училище.

8 500 са учениците в Смолянско, които прекрачват прага на училищата в региона днес. Няма места, в които да продължават ремонтите и всички стартират новата учебна година нормално и без проблеми, но тревожното е, че в някои учебни заведения липсват първокласници, а други школа пък затварят врати, заради липса на деца.

Почти 36 000 ученици от Пазарджишка област прекрачват прага на училище днес. Общият брой на първокласниците е приблизително 2 000, съобщиха от РУО - Пазарджик. В готовност да приемат за обучение ученици са 110 учебни заведения в областта, от тях – 15 професионални, 100 – общински и 10 – държавни. В девет училища се извършват довършителни ремонтни дейности. Броят на свободните работни места за педагози и непедагогически специалисти, за които текат конкурси в пазаджишките училища е 44, разкриха още от РУО - Пазарджик.

========================================

Авария остави отново без вода Мадан и съседните села Средногорци и Ловци, както и кв. „Койнарци“ на Рудозем. Повредата е в довеждащия водопровод от с. Пловдивци, съобщават от „Водоснабдяване и Канализация“ - Смолян. Това е поредната авария на въпросния водопровод, който се реновира по нова технология, но продължава да създава проблеми на населението в региона. Очаква се водоподаването да бъде възобновено към 17:00 часа.

===============================================

Готов е временният път между пловдивските села Трилистник и Рогош. Създаването му се наложи след протест на жителите на населените места в района след затваряне на жп прелезите Рогош-Трилистник и Скутаре заради ремонта на железопътната линия Пловдив – Бургас. На хората им се налагаше да обикалят, удължавайки пътуването си с 20 км по АМ „Тракия“, за да водят децата си до училище, да посетят аптека, банкомат или лекар. Строителството е осъществено изцяло от Община „Марица“, подчерта кметът Димитър Иванов, който провери на място пътя, заедно с кметовете на Скутаре и Трилистник Стоян Добрев и Мирчо Петров. Близо двукилометровата отсечка е изградена от подложен камък, върху който има фрезован асфалт. По време на инспекцията представител на фирмата-изпълнител обеща, че ще следи за състоянието на пътя и ако някои участъци се компрометират, те ще бъдат своевременно ремонтирани. Поставени са и обозначителни табели и знаци, според които съоръжението може да се ползва само от леки и лекотоварни автомобили.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев и Петър Тодоров