Подобрява се състоянието на двамата младежи, които оцеляха в тежката катастрофа в центъра на Пловдив. Пред БНТ майката на 22-годишното момиче съобщи, че дъщеря ѝ е била оперирана и животът ѝ е извън опасност. По-добре е и 22-годишният младеж, който също е изведен от интензивното отделение. На булеварда, където стана катастрофата, все още стоят няколко балона, а по информация на БНТ разследващите са иззели от колата голямо количество флакони с райски газ. На този етап може да се направи предположение само за средната скорост, с която 21-годишният водач е нявлязъл в кръстовището. Анализът според общинските камери в района e, че той се е движел с над 140 км/ч.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството има възможност за финансово подпомагане на общините в рамките на Закона за държавния бюджет за 2024 г. за изпълнение на приоритетните обекти по Инвестиционната програма за общински проекти, но до края на април няма подадени проектни предложения от община Родопи за вътрешната водопроводна мрежа в село Брестовица. Това уточниха за Дарик радио от МРРБ. Изискването за изграждането на ВиК мрежа е сред основните етапи за доставяне на чиста питейна вода в селото. До края на юли т.г. фирма „Запрянови – 03“ трябва да изгради пречиствателната станция за водата в Брестовица, а до края на октомври 2024 г. и напорния водопровод на селото. Чиста питейна вода жителите на пловдивското село Брестовица чакат от години, но това е свързано с осъществяването на няколко проекта. За реконструкция на водопровода до високата зона на селото на 16 април т.г. бяха сключени два договора за заем между „Български ВиК холдинг“ и ВиК-Пловдив, по които се предвижда предоставяне на необходимото финансиране. След запитване на Дарик, от МРРБ ще изискат Регионалната здравна инспекция и Изпълнителната агенция по околна среда да предоставят актуална информация за извършените анализи за качеството на питейната вода в село Брестовица през последните месеци.

В област Смолян са реализирани или са в процес на реализация 944 европейски проекти на стойност над 425 млн. лева. Община Смолян е водеща с 306 проекта на стойност 247 млн. лева, докато Община Девин и Златоград са спечелили съответно 100 и 144 проекта. Това съобщи Зорница Ставрева, експерт в Областния информационен център в Смолян по време на конференцията "Европа на Балканите: Общо бъдеще". Най-активно се използва Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ с 456 проекта, докато по ОП „Развитие на селските райони“ са реализирани 195 проекта. Предстои реализацията на 44 проекта по Националния план за възстановяване и устойчивост, уточни Ставрева. ОП „Региони в растеж“ е с 30 проекта със значително инвестирани суми от над 87 млн. лева, а шест проекта са реализирани по ОП „Околна среда“. По ОП „Развитие на човешките ресурси“ проектите са 95, като фокусът е върху развитието на хората, а не само на инфраструктурни проекти.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов ще се запознае с изследователската дейност на учениците от Професионална гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ в Пазарджик. По покана от гимназията министър Запрянов ще присъства на откриването на училищен кът и представянето на ученически сборник, посветен на 27-ми пехотен Чепински полк. Ще бъдат представени ученически материали за военнослужещи от полка, който е сформиран предимно от населените места на територията на сегашната Пазарджишка област и участва в Балканската (1912 г.), Междусъюзническата (1913 г.), Първата световна война (1915 – 1918 г.) и Втората световна война (1944 – 1945 г.).

Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград, която предлага обучение на високо ниво, обяви прием за предстоящата учебна година. Училището разполага с модерни учебни помещения и специализирани кабинети, включително нов физкултурен салон, фитнес зала и зоокът. Учениците имат възможност да се обучават по различни специалности, включително „Горско стопанство и дърводобив“ и „Горско и ловно стопанство“. Програмата на обучение включва изучаване на съвременните методи за създаване и стопанисване на горите, както и специализирани дисциплини като рибовъдство, следознание, лов и ловни оръжия. В гимназията се организират и курсове за придобиване на правоспособност за работа с моторни триони и храсторези, както и за специализирана и специална самоходна горска техника. Подробности може да видите на сайта на гимназията.

Изложба на живи гигантски африкански охлюви ще се състои от днес до 19-ти май в Музея на Родопския карст в Чепеларе. Всички посетители ще  могат да видят и да докоснат истински великани сред сухоземните охлюви, допълват организаторите на експозицията. Също така желаещите ще имат възможността да се запознаят с особеностите и биологията на над 20 вида от въпросните чудати създания.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова и Петър Тодоров