„Нощта в Крумово премина спокойно. Няма паника сред населението. Разрушенията са малко. В селото има три разрушени комина. Днес ще бъде направен оглед и ще се окаже помощ, където има нужда. Сградата на читалището и кметството също са с щети”. Това каза днес Румяна Самоковарева, кмет на село Крумово, което бе в епицентъра на земетресението от вчера следобед. Припомняме, че трус с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер разлюля района на Пловдив в 15:26 ч. Освен щетите в Крумово, има 4 сигнала за пострадали училища – 2 на територията на Асеновград и 2 в Садово. Паднал комин от жилищна сграда има и в Пловдив - на бул. „Христо Ботев“ 66, където районът е отцепен с полицейска линия. Хората, живеещи в кооперацията, за кратко са били евакуирани след труса.

===============================

Дали Пловдив и Варна да разменят акциите си в Панаира ще решава днес Общинският съвет на града на тепетата. Предложението е на съветниците от ДБ и включва Община Пловдив да даде на Варна 16% от притежаваните 25% в дружеството „Пълдин Туринвест“, като за сметка на това чрез замяна получи 29% -те процента на морския град в Панаира. Ако предложението бъде прието от двата общински съвета, Пловдив ще получи за първи път пряка собственост върху акции от Панаира и ще продължи да има блокираща квота, обясни Веселина Александрова от ДБ, които са вносители на предложението.

=============================

Международната специализирана изложба за товарни автомобили - TRUCK EXPO 2023 се открива днес в Пловдивския панаир. Ще бъдат показани камиони, автобуси и друга пътна техника на водещи световни производители. В рамките на изложението ще бъдат представени нови разработки и подобрени двигатели за камиони, както и различни видове оборудване за товарни автомобили. „Турбуленциите в икономиките в глобален мащаб се отразяват сериозно на бранша. Проблем бяха нарушените вериги на доставки“, коментира пред Дарик Георги Загоров - член на секция „Товарни автомобили“ на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България - организатор на изложението.

====================================

132 деца са класирани по първо желание за прием в първи клас за учебната 2023/2024 година в училищата на територията на град Панагюрище, при подадени 137 заявления, съобщават от местната администрация в средногорския град. Молбите за поредна година бяха приемани по електронен път чрез създаден за целта модул за регистрация на заявленията за прием на ученици в първи клас. Утре до 17:00 часа ще бъдат обявени свободните места за второто класиране.

=======================================

Заради подмяна на водопровод се налага въвеждане на режим на водоподаването в Чепеларе, информират от местния клон на ВиК. Днес и утре домакинствата ще са без вода до 17:00 часа. През уикенда водата няма да бъде спирана, но от понеделник до сряда отново ще има режим на водоподаването. Очаква се до 14 юни успешно да приключи подмяната на водопровода на ул. "Димитър Кефилев" в Чепеларе. Същевременно става ясно, че се отстранява и авария в с. Орехово.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров