Започва проектирането на ЖП гара до Летище Пловдив. Така за първи път аеропортът ще бъде свързан със съществуващата железопътна мрежа. На среща между изпълнителния директор на летището Дойчин Ангелов и инж. Иван Бакалски - ръководител екип към ДП НКЖИ беше обсъден стартът на проектирането на ново трасе, което ще удължи и свърже аеропота с жп линията до с. Крумово. Изграждането на подобно удължение ще създаде лесна и удобна жп връзка за жителите и гостите на Пловдив, които с влак ще изминават разстоянието от града до летището за по-малко от 15 минути. Инж. Бакалски увери ръководството на Летище Пловдив, че докато трае проектирането и изграждането на новото трасе, НКЖИ ще реновира съществуващата жп спирка Маврудово, която се намира на три километра от терминалната сграда на летището. От там на определени интервали летището ще организира шатъли, които да превозват пътниците до терминала.

В Пловдив източното платно на ул. „Кукленско шосе“ в участъка между улиците „Скопие“ и „Индустриална“ се затваря от днес до 5 април. За месец движението ще се извършва двупосочно в западното платно, съобщават от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Причината е ремонтът на пътната отсечка по проекта за рехабилитация на „Кукленско шосе“ от ул. „Даме Груев“ до землищната граница на община Пловдив.

43-годишен мъж е привлечен като обвиняем за изборни престъпления, свързани с местния вот в Пловдив през 2023 г. Той е с мярка „парична гаранция“ от 3000 лева, потвърди за Дарик зам.-районният прокурор Атанас Илиев. Според разследващите има достатъчно доказателства, че от октомври до втория тур на изборите – 05.11.2023 г., той е давал имотна облага на различни хора, за да ги склони да гласуват в полза на определена политическа партия. Ако се докаже престъплението, мъжът може да лежи в затвора от една до шест години и да бъде глобен с от 10 000 до 20 000 лева. Продължават разследванията и по други 2 досъдебни производства за изборни престъпления от първия тур на местните избори в Пловдив. Едното е срещу длъжностно лице, съставило официален документ с невярно съдържание, за което наказанието е до 5 години затвор. Другият случай е за заплаха и осъществена насилствена принуда. Срокът за това производсво е удължен, потвърдиха от районната прокуратура.

Програма „Киберзащитници“ започва в СУ „Христо Ботев“ в град Септември. Школото е пилотно за страната, стана ясно по време на втория международен форум „Заедно срещу кибертормоза на деца“, проведен под патронажа на вицепремиера Мария Габриел. В училището вече са проведени обучения по темата на педагогическите специалисти и на деца от 4. до 8. клас. Учениците определят получените знания като полезни и важни, коментира директорката на училището Галина Дишкова. Мнението на педагозите пък е, че такова обучение трябва да се проведе и с родителите. Учениците прекарват немалка част от свободното си време в онлайн среда, което от една страна улеснява ежедневните им дейности и образователния процес, но от друга има ситуации, в които те трябва да вземат разумни решения как да се предпазят от опасностите в интернет.

Обявен е пожароопасен сезон в Смолянско. Забраната за паленето на огън в горски и земеделски територии е в сила от днес до края на месец ноември. Заповедта е на областният управител Захари Сираков и е свързана с повишаването на температурите, извършването на селскостопански дейности в земеделските земи, съседни на горските територии, ловна и туристическа дейност, и повишеният риск от възникване на горски пожари. За 9 месеца ще е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горите. Паленето на огън и изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места, се казава в заповедта на областния управител.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Лалка Златанова, Искра Койчева и Петър Тодоров