Носителите на Националната награда „Христо Г. Данов“ ще бъдат обявени тази вечер в Пловдив. Традиционната тържествена церемония ще се състои в двора на къщата - музей на „Христо Г. Данов” в Стария град. Наградите се определят на конкурсен принцип в два кръга. Връчват се отличия в няколко категории. Номинирани са издателства, писатели, преводачи, художници, пространства за литература и библиотеки. Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министъра на културата, който я обявява и връчва лично. Националните награди „Христо г. Данов“ се организират от Министерството на културата и Община Пловдив, които са съучредители на призовете. Конкурсът се провежда ежегодно от 1999 г.

Национален театрален многоезичен фестивал „Словото – сила и необятност“ ще се проведе от днес до 9-ти юни в НЧ „Отец Паисий-1893” във Велинград. Тази година за фестивала са заявили участие 60 театрални групи с над 700 участници от цялата страна. В училищния фестивал ще се изнесат постановки на 6 езика. Фестивалът е под патронажа на МОН, община Велинград и Националния дворец на децата. И през трите фестивални дни входът е свободен, а сцената е открита за всеки, който желае да се наслади на театралното изкуство.

Днес тревните площи в населените места на територията на община Чепеларе ще бъдат обработени срещу бълхи, кърлежи и акари с препарат, информират от общинската администрация. Ще се пръска освен в града, и в околните населени места - Орехово,  Павелско, Хвойна, Малево, Проглед, Забърдо, Богутево и Пампорово. Ще бъдат обработени  градинки, спортни площадки, междублокови пространства, затревени участъци, паркове, включително и гробищни. В Чепеларе и селата ще бъдат обработени каналните шахти с препарат. Забранява се влизането на хора и животни в напръсканите участъци за 24 часа, а пчеларите да не пускат пчелите си извън кошерите, се казва още в съобщението на Община Чепеларе.

Предизборни информации:

Има поне 14 причини на 9 юни избирателите да гласуват с номер 14 в бюлетината, отбелязват кандидатите за народни представители от коалиция „Продължаваме промяната–Демократична България“. „Доходите трябва да растат, а неравенството да намалява -  без „постна пица“ и „бухалки за бизнеса“, смятат от ПП-ДБ и отчитат резултатите от участието им в управлението: По последни данни над 1 милион души са минали над линията на бедност. Средната пенсия е 788 лева, а средната заплата – 2123 лева. Инфлацията се укроти, а цените на храните се стабилизираха. Осигурени са безплатни и по-евтини лекарства за хората със сърдечно-съдови проблеми, а 4000 деца с диабет вече имат сензор за по-добър контрол на кръвната захар. Пристигна първият медицински хеликоптер, който вече изпълни и успешна мисия по спасяването на човешки живот. Всички ученици от 1 до 12 клас имат безплатни учебници, детските градини също са безплатни. Сега е моментът мнозинството в България да си извоюва правото да живее в нормална европейска страна, смятат представителите на ПП–ДБ.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Искра Койчева