Гласуването в традиционната класация „Най-добрият квартал за живеене в Пловдив“, която се реализира по идея на Дарик радио, като продължение на националната кампания „Най-добрият град за живеене“ и с партньорството на PlovdivPress, тази година ще приключи по-рано. По решение на двата екипа на организаторите класацията ще бъде спряна в навечерието на местните избори, за да не влияе на предизборните настроения на пловдивчани. По време на кампанията районните кметове на Пловдив съобщаваха актуална информация и водеха дебати в студиото на Дарик по 11 важни теми, като „Улична мрежа, удобен транспорт и места за паркиране“, „Площадки за спорт“, „Достъпна градска среда“, „Зелени площи“ и др. Целта на класацията е да излъчи достоен победител, без намесата на политически страсти, поради което гласуването се прекратява на 15 септември, а победителят ще бъде обявен след приключването на местните избори.

=====================================

Д-р Старибратов е от известен пловдивски род, дал много на града. Той е признат учен и достоен мъж. Пловдив ще се гордее, ако има кмет като него“, коментира пред Дарик бившият шеф на БАБХ, учен и политик от „Продължаваме промяната“ проф. д-р Христо Даскалов. Подкрепям безрезервно кандидатурата на проф. Старибратов за кмет на Пловдив и призовавам всички да подкрепят листата за Общински съветници на ПП-ДБ на местните избори, която ще води Веселина Александрова“. Това написа в личния си профил във Фейсбук Манол Пейков, след като Дарик съобщи, че кандидатът за кмет на коалиция ПП-ДБ на местните избори тази есен е проф. д-р Ивайло Старибратов. Пейков ще е в листата на последното 51-во място. Той заяви, че дори и да получи достатъчно преференции, за да размести листата за общински съветници, на този етап възнамерява да остане в Парламента, насочвайки усилията си в подготовка и внасяне на Закон за Пловдив. Манол Пейков ще дари и 5000 лв. за кампанията на коалиция ПП-ДБ в града. 

===================================

Непоказвани фотографии от личния албум на Стефан Данаилов ще бъдат показани днес в Пловдив. Изложбата е по повод 80-годишнината на актьора. Тя се открива в този час (10.30) в пространството Джумаята. За Стефан Данаилов ще говори племенницата му Росица Обрешкова.

======================================

Над 350 военни ще участват в стартиращата днес съвместна подготовка „Родопи 23“. В учението ще участват от Сухопътни войски, 101-ви Алпийски полк, логистичен модул от 110-ти логистичен полк – Пловдив, 24-та Авиобаза-Крумово, както и военни от Чехия Италия и САЩ. Съвместната подготовка ,,РОДОПИ 23“ има за цел повишаване на взаимодействието и оперативната съвместимост на участващите формирования при водене на бойни действия в планината. Ще се отработват стрелба, патрулиране, оцеляване, катерене, оказване на първа помощ и медицинска евакуация. Учението ще се проведе на територията на селата Момчиловци, Кутела и Манастир.

=========================================

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза отново ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. От днес до 15-ти септември, между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатър, ще приема в кабинета за контрол на туберкулозата, който се намира на шестия етаж, над Инфекциозно отделение. „Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Лазарова. На всеки, който реши да провери своето състояние, ще му бъде извършен преглед и ще се назначи проба манту, а при необходимост и допълнителни изследвания – рентгенова снимка и изследване на материал за туберкулозни бактерии.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова и Искра Койчева