Изтича крайният срок за подаване на декларации за дължими данъци от дружествата и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък. Декларацията, с която се посочва дължимият авансов данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и за паричните доходи от други източници, удържан за доходи, изплатени през третото тримесечие на 2019 г., се подава в срок до 31 октомври (днес), който съвпада със срока за внасянето на данъка. Декларацията се подава и от физически лица, когато платецът на дохода не е задължен да удържа и внася данъка.  Дължимите данъци се декларират в НАП до края на месеца, следващ тримесечието, през което е придобит доходът, като за доходи от наем или от друга стопанска дейност, придобити от физическите лица през третото тримесечие на годината, срокът съответно е отново 31 октомври.

Информация на Кирил Кирилов

 

Районното управление на Труд има нов началник. Това е главен инспектор Коста Кючуков. Той е назначен временно на длъжността със заповед на министъра на вътрешните работи. Коста Кючуков е роден през 1992 г. Завършил е висше образование в Академията на МВР. Работил е в Отдел “Криминална полиция” при ОД на МВР-Пазарджик. Семеен, с едно дете. За постигнати високи професионални резултати по време на службата си е награждаван многократно.

Информация на Искра Койчева

 

Близо 1400 пловдивски ученици от 33 общински, държавни и частни училища в града ще участват в есенния етап на кампанията „Грамотни ли сме“, организирана от община Пловдив и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс-Пловдив. Целта на кампанията е да се провери нивото на грамотност на участниците, свързана с компетентностите, които трябва да са придобили в обучението си по български език до съответния етап. Тестовете за децата са разделени в две възрастови групи – 7 и 10-12 клас. Съобразени са с образователната степен на учениците, като включват задачи, които са зададени от Министерството на образованието като примерни варианти от тестовите модули по български език за външно оценяване и зрелостни изпити.

Информация на Мария Морунова

 

Временно е затворен пътят Проглед- Чепеларе, малко преди родопския град, заради пътно транспортно произшествие. Информацията бе потвърдена от Агенция „Пътна инфраструктура“. В следствие на катастрофата има разпилян товар от ТИР, в който е имало и стъклен амбалаж. „В момента се изчаква да се отпуши движението, като на място са екипи на пожарната, пътна полиция и Областно пътно управление. Чисти се разпиленият товар и се мие пътното платно“, коментираха от управлението. Образувани са километрични колони и от двете страни вследствие  на произшествието, като тапата е от около един час. На територията на цялата област вали дъжд и пътните настилки са мокри. В Смолян  също има затруднение в движението, по една от главните пътни артерии от кварталите „Устово“ и “Райково“, заради катастрофа.

Информация на Адриан Кулев