Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за електронното управление , които предвиждат закриването на Държавната агенция „Електронно управление". От 150 народни представители „за” гласуваха 141, 8 бяха „против”, въздържа се само един.

Промяната се налага заради новосъздаденото Министерство на електронното управление. С одобрения законопроект всички правомощия на председателя на Агенцията ще бъдат възложени на министъра на електронното управление Божидар Божанов. На него се възлага също да разработва и внася в Министерски съвет Стратегия за развитието на електронното управление и стратегии в областта на информационните технологии; да реализира проекти за всички администрации в областта на електронното управление; да подготвя проекти на международни договори; да осигурява изпълнението на ангажиментите на страната в тази област и др.

След направените промени в структурата на правителството, от Министерството на транспорта и съобщенията отпаднаха информационните технологии, които сега ще допълнят като дирекция новосъздаденото ведомство.

Министър Божидар Божанов изрази увереността си , че с направените промени ще може ефективно да се осъществява политиката за електронно управление.

Народният представител Никола Димитров от „Възраждане" обърна внимание на възнаграждението на специалистите в новото министерство. „След като не можем да си позволим конкурентни заплати, особено в сектор „Киберсигурност”, какво ще гарантира сигурността на държавните агенции, предприятията и личните ни данни”, попита Димитров.

Министърът му отговори, че министерството ще прави политика за електронното управление, а няма да програмира самите системи. По думите му, за хубаво или за лошо, в държавната администрация се налага да има малко програмисти.  Божанов уточни, че проблемът с квалификацията на кадрите съществува, но увери, че има инструменти, с които казусът да бъде решен. „Имаме адекватен и висококвалифициран частен сектор, на който разчитаме, както и на „Информационно обслужване”, поясни министърът.

Депутатът от „Има такъв народ” Любомир Каримански обърна внимание на „Информационно обслужване". „Имаме необходимост от ясно структуриране на дейностите в „Информационно обслужване", контролът, който ще бъде упражняван върху тях. Няма доверие в прозрачността на всичко, което става в „Информационно обслужване", коментира Каримански.

Александър Несторов от ДПС заяви, че партията ще подкрепи законопроекта, но е факт, че в този закон се отразява единствено формирането на състав и структура на новото Министерство. „Няма я така чаканата промяна в идеологията. Може би липсват и заявените от управляващата коалиция заявки за намаляване на администрацията”, поясни Несторов.

Зам.-председателят на „Възраждане” Цончо Ганев, обяви, че те няма да подкрепят законопроекта на първо четене. По думите му в България има много добри специалисти и не е недопустимо киберсигурността да се делегира на частни външни фирми. „Киберсигурността ни е на изключително ниско ниво. Важните ни стратегически обекти, структуроопределящите обекти имат всичко друго, но не и гарантирана база данни. Ако бъде нарушена тяхната сигурност нарушена, ние ще спрем да функционираме като държава”, каза Цончо Ганев.

По думите му от „Възраждане" биха подкрепили отпускане на допълнителни средства за киберсигурност.

В реплика проф. Николай Радулов от „Има такъв народ" коментира, че като човек, работил в службите за сигурност, знае колко сме разчитали на чужди специалисти.  „Не трябва да затваряме възможността и чужди фирми, които са специализирани, да работят по тези задачи”, посочи той.

От БСП коментираха, че е крайно време да получим реално електронно управление, заради което ще подкрепят законопроекта.