Пуснаха движението по бул. „Христо Ботев“ в Пловдив. Пътната артерия в района на Централна гара вече е отворена за движение и в двете посоки. Това съобщи кметът Костадин Димитров, публикувайки снимка във Фейсбук профила си. Работата по пробива под гарата продължава в посока бул. „Васил Априлов“, уточниха от общината. Според графика, до 15 януари трябва да се пусне движинието и по бул. „Руски“ и ул. „Иван Вазов“. Повече на брой автобуси вече ще се движат по линии №20 и 29, съобщиха от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”. До момента двете линии се обслужваха с по-малко рейсове заради ограниченото движение на гарата. С отварянето на булеварда е възстановена и спирката пред автогара „Юг”.

Междувременно от общината съобщиха, че днес от 13.00 часа кметът на Пловдив Костадин Димитров ще присъства на работна среща по проекта за Южния обходен колектор. Мястото е кръстовището на улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър" в район "Западен". Подлез „Модър – Царевец“ трябва да бъде напълно завършен до края на тази година, но пусковият срок е отложен. Строителите днес ще дадат отчет за дейностите и какви са новите реалистични дати за пускането на отсечката в експлоатация.

==================================

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) търси проектант за трета лента в участъци от пътя Асеновград – Смолян. Срокът за подаване на оферти е до 11 януари 2024 г., а прогнозната стойност на поръчката е 325 000 лв. без ДДС. С изграждането на трета лента ще се улесни интензивния трафик и ще се повиши безопасността на движение. Отсечките са с обща дължина близо 14 км. Първият участък е в близост до отбивките за Дряновец и Богутево. Вторият участък е между Чепеларе и Пампорово. Третият - от отбивката за Момчиловци до Соколовци. Ще бъдат проведени и съответните устройствени и отчуждителни процедури, тъй като третата лента в отделните участъци е извън съществуващата транспортна територия на второкласния път, уточняват от АПИ.

=====================================

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ “Свети Георги” - Пловдив и тази година получи подарък за малките си пациенти от инициативата „Българската Коледа“. Неонаталният респиратор Babylog VN 600 е жизнено важен за лечението им, защото осигурява иновативна терапия за новородените и по-големите деца. Апаратът притежава възможности за инвазивно и неинвазивно обдишване, поддържа режими, предпазващи белите дробове и мозъка през целия дихателен цикъл. Може да бъде интегриран лесно в болнични среди. Респираторът е на стойност 52 920 лева. „Сърдечно благодарим за пореден път на българския народ и на инициативата за безценния подарък за малките пациенти. За последната година през Клиниката по детска хирургия са преминали близо 2000 деца, от тях повече от 200 са на възраст под 1 година, оперирани от сложни аномалии. Лечението на тези деца е подпомогнато от апаратурата, дарена от „Българската Коледа”, каза началникът на клиниката по детска хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

===========================

Спират водата в Пазарджик и в 5 близки села. Причината е ремонт на главен довеждащ водопровод от помпена станция „Мокрище“, захранващ града. Водоподаването ще е с понижено налягането до 0,8 atm. От ВиК-Пазарджик предупреждават, че до 15:00 часа водата ще стига само до I-ви и II-ри етаж на жилищните сгради. На сухо ще са и селата Сарая, Драгор, Добровница, Мирянци и Мокрище.

=====================================

Новоизбраният кмет на община Панагюрище Желязко Гагов ще обжалва решението на Административния съд в Пазарджик, с което резултатите от втория тур са обявени за недействителни. Той окачестви решението на магистратите като неправилно и безпрецедентно. „Дори след повторно преброяване на бюлетините във всички посочени в жалбата секции, се констатира, че резултатите потвърждават стойностите в изборните протоколи“, аргументира се Гагов и заяви, че ще обжалва решението по делото. В обръщението си той уверява още, че случилото се няма да е пречка за нормалната работа в общинската администрация.

Първото заседание на новия състав на Общинския съвет в Ракитово ще се състои днес. Общинските съветници ще изберат членовете на работните комисии и ще разгледат първите за мандата си предложения. Преди това обаче, клетва за встъпване в длъжността кмет ще положи Георги Холянов.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров