Отново стреляха по автобус от градския транспорт в Пловдив. Инцидентът е станал в район „Тракия“ около 18:20 часа в понеделник. Няма пострадали, съобщават от полицията. Автобусът по линия №9 е бил спрял на предпоследната спирка в микрорайон А12, а стрелбата е осъществена с въздушна пушка, допълват разследващите. Оперативна група на 5-то Районно управление на МВР изяснява ситуацията и издирва извършителя. Пръснато е едно от страничните стъкла на рейса. По думите на водача е стреляно от съседния блок. Според шофьори това е 25-тия обстрелван автобус в този район. Те се заканват да спрат да изпълняват курсове там. Зам.-кметът по транспорт Савина Петкова заяви, че ще се провери възможността да се поставят камери в района, за да се пресечат подобни инциденти. При последния такъв случай две непълнолетни момчета стреляха от апартамент с пневматичен пистолет по автобус по линия №26. За щастие пътниците в рейса не пострадаха, а шофьорът се размина на педя разстояние от изстреляната сачма.

Експериментално машинно гласуване ще има днес и в следващите дни в някои от малките общини в Пазарджишко. На разположение на гражданите, които искат да участват, ще бъдат демо версии на специализираните устройства за гласуване, осигурени чрез Областната управа. До 30 май до централния вход на сградата на Община Велинград машината за гласуване ще е достъпна за всеки, който иска да опита как ще се гласува на 9 юни за народни представители и за европейски парламент. В Община Стрелча машината е поставена в Ритуалната зала на администрацията. Хората могат да тестват машинния вот и в кметствата в Калугерово, Лесичово и Боримечково, както и в читалищата в Церово и Динката.

Южноцентрално държавно предприятие-Смолян ще зариби реките в Родопите с над 100 000 балкански пъстърви. Първите 51 000 рибки вече са пуснати във водите на над 20 реки на територията на Държавните горски и ловни стопанства в Смолян, Триград, Борино, Доспат, Батак, Лъки, Велинград и Девин. Балканската пъстърва обитава студени и чисти, богати на кислород реки и е индикатор за чиста природа. Лесно се разпознава. Отстрани е светлокафява, а към корема изсветлява до бледо розово. Обикновено достига големина от 25-35 см.

В два поредни дни - днес и утре, ще се проведе 13-ият фестивал на детското художествено творчество „Пролетна магия“, организиран от Община Пазарджик и Общинския детски комплекс в града. 860 деца от 12 детски градини, разделени в две възрастови групи, ще покажат своите артистични умения в четири раздела: народни и популярни песни; български народни танци; съвременни танци и мажоретни танци. Публиката ще види общо 43 изпълнения на малките таланти. Фестивалът започва в 17:30 ч. на площад „Константин Величков“.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров