Проходът „Превала“ остава затворен за товарни автомобили. Няма населени места в област Смолян без електричество след силната буря през почивните дни. Пътните настилки в региона са заледени, частично заснежени, но обработени и проходими при зимни условия, съобщават от пътната служба в Смолян. През вчерашния ден имаше и населени места без електричество в региона, като бяха засегнати домакинства предимно в общините Чепеларе и Баните, но обстановката тази сутрин се нормализира, информира пред Дарик говорителят на Електроразпределение Юг – EVN Крум Косев.  

==============================

В Пловдивска област няма бедстващи хора. Републиканската пътна мрежа е почистена и проходима. Без ток са селата Чалъково и Болярино в община Раковски, село Ситово в община „Родопи“ и вилната зона на Цар Калоян в община Куклен. Това съобщи областният управител на Пловдив д-р Илия Зюмбилев. Според него днес електрозахранването в засегнатите населени места ще бъде възстановено. Вече са почистени падналите дървета по пътищата в Пловдвиско. Призивът към хората е, когато тръгват на път в планината, да са подготвени със зимни гуми и вериги, както и да шофират със съобразена скорост.

Над 200 сигнала за паднали дървета върху автомобили в Пловдив са получени за последното денонощие в пожарната. Извършени са над 150 аварийно - спасителни и помощни операции, ликвидирани са и 6 пожара. Въпреки заледяванията, основните пътни артерии в Пловдив са проходими. Продължава разчистването на вътрешните улици, дворове на учебни и здравни заведения, както и площите пред търговски обекти. Във всички училища на територията на област Пловдив се провежда нормален учебен процес, съобщи за Дарик началникът на РУО Иванка Киркова.

==================================

Учениците във всички 110 училища в Пазарджишко ще учат присъствено днес, съобщиха от Областната администрация. Електрозахранването е възстановено във всички населени места, където вчера е било прекъснато заради снежната буря. Пътищата в региона са проходими при зимни условия. По информация на Агенция „Пътна инфраструктура няма наложени ограничения за движението на автомобили към момента. Областният управител Валентина Кайтазова благодари на всички ръководители на институции, кметове на общини, доброволци и фирми за добрата координация и работата на терен при усложнена обстановка в почивните дни.

=====================================

PITCH NIGHT@PLOVDIV: Инновациите и предприемачеството се срещат на форум в града на тепетата. Млади таланти ще представят революционни AI-базирани стартъпи. На събитието – като кулминация на образователно – предприемаческия хакатон AI & I FACTORY: Challenge 2.0, тази вечер в NETWORKING Premium Coworking ще е премиерата на проектите от студенти на пловдивските университети. Пет отбора ще трябва да впечатлят еĸспертно жури, представяйĸи своите иновативни проеĸти, базирани на изĸуствен интелеĸт, в рамĸите на 3 минути. Аудиторията ще има право да задава въпроси ĸъм всеĸи отбор, ĸойто ще се бори за вниманието на потенциални инвеститори. Специални гости на събитието ще бъдат новият кмет на Пловдив Костадин Димитров, зам.-министърът на иновациите Георги Ангелов (TBC) и представител от Фонда на фондовете.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров