18 са кандидатите за кмет на Пловдив, 92-ма - за районни кметове и 733-ма за общински съветници. Това потвърдиха за Дарик радио от Общинската избирателна комисия, след като изтече крайният срок за регистрация. Зам.-кметът на район „Северен“ д-р Красимир Асенов е кандидатът на ДПС за кмет на Пловдив. От „Български възход“ на Стефан Янев издигат за кмет 38-годишния Яни Иванов, а „Левицата“ - адв. Атанас Бояджиев. В листата на коалицията е и Ашим Асан, а синът му е кандидат за районен кмет. През април т.г. двамата протестираха срещу събарянето на незаконната им къща в центъра на Пловдив. Единствено Дани Каназирева е подала заявление за заличаване на партията ѝ „Съюз за Пловдив“ от участие в местните избори на 29 октомври. Подредени по азбучен ред, имената на кандидатите за кмет на Пловдив може да видите на сайта ни darik.bg

Партия КОД ще се яви самостоятелно на местните избори в Пловдив. Не влизаме в безпринципни коалиции и искаме да запазим чист профила си на истинска дясна партия“. Това заяви лидерът на КОД – Пловдив Пепа Деведжиева след като партията регистрира листа с кандидати за общински съветници. Списъкът съдържа 6 имена, като именно Деведжиева е водач на листата.

9 от 10 кметове на общини от област Смолян ще се борят за доверието на своите избиратели за още един мандат. Единствено Румен Пехливанов, който е кмет на Рудозем трети мандат, се отказа от кметската надпревара. С най-голям стаж зад гърба си е кандидат-кметът на ГЕРБ в Златоград Мирослав Янчев, който има четири пълни мандата. За четвърти път ще се борят и кметовете на общините Смолян и Мадан - Николай Мелемов от ГЕРБ и инж. Фахри Молайсенов от ДПС. Елин Радев от ГЕРБ, Мустафа Караахмед от ДПС и независимият Боян Кехайов ще направят всичко по силите си за трети мандат, съответно в общините Доспат, Борино и Неделино. В битка за още 4 години кметуване влизат и настоящите градоначалници на Девин, Баните и Чепеларе - Здравко Иванов от местна коалиция, съставена от БСП и ДПС, Павлин Белчев и Боран Хаджиев от ГЕРБ. Между кандидат-кметовете има и бивши градоначалници, като Красимир Даскалов от ГЕРБ в Девин и неговият заместник Владимир Солаков, който пък е издигнат от СДС. В кметската надпревара се впускат и бившите областни  управители на Смолян Стефан Сабрутев и Емил Хумчев, съответно от ПП „Движение Нашият град“ за Смолян и „БСП за България“ в Златоград. Известният бизнесмен Величко Сидеров е издигнат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ за кандидат-кмет на Златоград. Досегашният кмет на село Забърдо Валентин Черпоков ще се пробва за втори път в битката за Община Чепеларе, като този път е издигнат от „БСП за България“. В Смолян кандидат-кметовете са 8, а листите с общински съветници - 14. 

ГЕРБ няма кандидати за кмет на Пазарджик, нито за управници на малките населени места в общината. Изненадващо партията на Борисов направи регистрация единствено с листа за общински съветници, която е с 41 имена. 12 са общо претендентите за поста на общински кмет в Пазарджик. Сред тях е досегашният кмет Тодор Попов, който се бори за пети мандат. Среду него застават няколко опоненти, участвали в политиката. В надпреварата се впускат адвокат Петър Куленски от ПП-ДБ, предприемачът Благо Солов и адвокат Чавдар Чавдаров - доскорошни общински съветници, бившият областен управител Трендафил Величков, хирургът д-р Цоко Цоков, предприемачът Ангел Василев, адвокат Тинко Василев, бизнесмените Иван Папазов и Борислав Даскалов, както и две жени, които са били народни представителки - Десислава Тодорова и Десислава Георгиева. В някои от малките населени места в региона пък има регистриран само по един кандидат, което прави резултатите от вота предрешени. Така е в най-младата община Сърница, където за кмет на града участва само досегашният градоначалник Неби Бозов, а в двете села Медени поляни и Побит камък - също досегашните управници Исмаил Чалъшкан и Антон Мехов. И тримата са издигнати от ДПС. Без конкуренция са още кметовете на град Ветрен и село Семчиново в община Септември - Радослав Лютаков и Пламен Темелков.

=======================================

Значението на енергийните общности и ползите, които те носят ще разяснят на среща в Пловдив от природозащитната организация „Грийнпийс“. Събитието се организира с подкрепата на общината и започва от 19:00 ч. в голямата конферентна зала в Дома на културата „Борис Христов“. В информационната среща участие ще вземат координаторът на кампанията „Енергийни общности“ Кристиян Димитров, координаторът на кампанията „Енергийни решения“ Балин Балинов, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ към Община Пловдив Вяра Колева, експерти. Енергийните общности с помощта на слънцето и вятъра стават независими от големите производители и разпределители на електроенергия. По този начин от просто консуматори хората се превръщат в произвеждащи потребители.

================================

Подменят уличното осветление в Пещера с енергоспестяващо. В града ще бъдат монтирани нови 1260 LED осветителни тела. Общината подписа договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на енергетиката за реализацията на проекта за повишаване на енергийната ефективност. Ще бъдат демонтирани общо 1177 стари осветителни тела, като ще бъде доставена и монтирана Система за управление и мониторинг на уличното LED осветление. Тя дава възможност за on-line информация в реално време за голяма част от параметрите на системата за улично осветление. До година и половина лампите в Пещера ще бъдат обновени, а проектът е на стойност малко над 590 хил. лв.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Лалка Златанова и Петър Тодоров