Седем зам.-председатели избра днес новият Общински съвет на Пловдив. Броят им е толкова, колкото са и групите в местния парламент. Номинацията на ГЕРБ е Радослава Ташкова, която вече има опит като съветник по време на кметуването на Иван Тотев. ПП-ДБ излъчиха Добромира Костова. Съветникът с голям стаж Стефан Послийски от ВМРО е зам.-председател от „Съединени за Пловдив“. „Браво, Пловдив“ издигат за поста един от бившите председатели на местния парламент - Савина Петкова. „Възраждане“ предложиха Елена Грозданова, ИТН – Димитър Арнаудов и БСП – екс депутата Илия Гатев. Всички предложени кандидатури бяха приети с единодушие от общинските съветници. Днес те гласуваха и съставите на постоянните комисии, които са 11 на брой.

В началото на днешната сесия се заклеха и трима от новите общински съветници, които отсъстваха на миналото тържествено заседание. Това са Александър Ракшиев от „Продължаваме промяната - Демократична България“, Илия Гатев от „БСП за България“ и Веселин Маневски от ГЕРБ. Маневски влиза на мястото на назначения за зам.-кмет по „Екология и здравеопазване“ Иван Стоянов. Председателят Атанас Узунов обяви в края на днешната едночасаова сесия, че следващото заседание на пловдивския общински съвет ще е на 7 декември.

==========================================

Днес тестват системата BG-ALERT в областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Пробите за разпространение на съобщения за предупреждение на населението за извънредни ситуации и бедствия целят проверка на функционирането на системата, както и хората да придобият представа за начина, по който изглеждат те в мобилните устройства, съобщават от полицията. Получаването на съобщението ще е еднократно и съпроводено от специфичен звук и вибрация, дори при активиран безшумен режим. Съобщението, което ще получат абонатите и на трите мобилни оператори, е с определен надпис в зависимост от версията на операционната система на устройството. В реална ситуация текстовете на съобщенията ще показват нивото на опасност, в какво се изразява тя, ще съдържат също и линк за достъп до сайта www.bg-alert.bg, така че гражданите да получат допълнителна информация. На 29 ноември ще се проведе национален тест в цялата страна.

============================================

Повишаване на острите респираторни инфекции регистрират от Регионалната здравна инспекция в Смолян през последните дни. По данни от сентинелния надзор заболяемостта е 124,4 на 10 000. Регистрира се завишение на епидемичния процес. Най-засегнати са децата до 14-годишна възраст. Продължава да циркулира и COVID-19 въпреки, че регистрираните случаи са малко. От 17 ноември т.г. отпадна изискването за задължителна изолация  и карантина на болни и контактните им. Острите респираторни заболявания са най-масовите инфекции при човека. Причиняват се от различни вируси и бактерии. Проявяват се с повишена температура, главоболие, общо неразположение, хрема и кашлица.

Информации на Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров