Пловдивската митрополия ще изпрати свещеник, който да отслужи богослужение по време на предстоящите Великденски празници в село Черничево. Обещанието бе дадено, след като жителите на селото подадоха сигнал до Дарик, че храмът „Св. Никола“ се руши и над 10 години в него не е идвал свещеник. Преди повече от година хората са писали до владиката за нуждата от ремонт на храма, а в началото на 2024 г. е изпратено и официално писмо от кмета на селото Тихомир Гаджев до Пловдивския митрополит Николай, но отговор и до момента няма. Гаджев съобщи пред Дарик, че е имало проект за реновиране на черквата, изготвен от предишния кмет, но той е бил с доста завишени стойности и не е одобрен от пловдивската митрополия. Без подписа на митрополит Николай не може да започне нито един ремонт на храм или манастир, дори и да има събрани дарения за това от населението.

РИК-Смолян проведе първото си заседание. Районната избирателна комисия в родпския град беше назначена от ЦИК, след като представителите на парламентарно представените партии не успяха да постигнат съгласие. Областният управител Захари Сираков откри първото заседание на комисията в 22-ри избирателен район за изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. Той повери печата на председателя Таня Светлинова и пожела успешна и безпроблемна работа. Сираков каза, че РИК-Смолян може да разчита на пълното съдействие от страна на Областната администрация за техническа обезпеченост и организацията, с цел провеждането на честни и прозрачни избори в региона.

Авария остави 3 села в Смолянско без вода. Водоподаването през днешния ден ще бъде нарушено в селата Търън, Подвис и Ровино заради спукан довеждащ водопровод, информират от Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД Смолян. Очаква се аварията да бъде отстранена до 17:00 часа.

Пожар изпепели апартамент в Пловдив, съобщават от пожарната. Жилището се намира на 6-тия етаж в блока на ул. „Батак“ в квартал „Изгрев“. Сигналът е получен в 10:27 часа  в понеделник, като на място са изпратени три противопожарни автомобила, екипите на които са потушили пламъците. Няма жертви и пострадали от огъня, причините за възникването му се изясняват.

Традиционната „Великденска работилница“ – демонстрация за писане на яйца, се открива днес в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Пазарджик, съобщават от музея. Тя ще продължи до 26 април. През това време  специалистите от етнографския отдел ще показват традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в различни райони на областта – Ракитово, Велинград, Белово. Работилницата ще бъде отворена всеки делничен ден от 10,00 до 15,00 часа.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Лалка Златанова