5937 седмокласници от Пловдив и областта се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература, съобщи за Дарик началникът на Регионалното управление по образованието Иванка Киркова. Изпитът започна в 9 часа и се провежда в 512 зали в общо 141 училища. Квесторите са 1892-ма. Заявилите желание ученици да се явят на оценяването по английски език, което ще се проведе утре, 20 юни, са 169. Те са разпределени в 20 училища. На 21 юни, петък, е Националното външно оценяване по математика.

На Националното външно оценяване по български език и литература след 7-ми клас в област Смолян днес се явяват 815 ученици, информира за Дарик началникът на Регионалното управление на образованието Никола Запрянов. Изпитът протича в 39 училища, като са ангажирани 90 зали и 350 служебни лица. Националното външно оценяване стартира нормално в 9 часа и протича без проблеми на този етап, добави Запрянов. Учениците днес работят върху 26 задачи. В първата част са включени 25 задачи. От тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и една с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба. Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас. Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще трябва да направят подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

Строител е загинал на място, след като е паднал от покрива на новоизграждаща се кооперация в центъра на Пазарджик. Работниците на строежа решили да си дадат почивка за кафе. При слизането обаче един от тях - 55-годишен мъж от близко до Пазарджик село, се подхлъзнал и паднал на земята от над 12 м височина и издъхнал на място. Веднага е подаден сигнал на телефон 112, на който са се отзовали екипи на полицията, Инспекцията по труда и Спешна помощ, но медиците само констатирали смъртта на работника. Обектът се изпълнява от фирма на местен общински съветник. За момента няма данни за пропуски от страна на работодателя, но разследването ще покаже какви са причините за фаталната злополука.

Процесът за убийството на 21-годишния Ангел Здравков в пазарджишкия квартал „Запад“ влиза в съдебна зала. Първото разпоредително заседание се провежда днес. Срещу 19-годишния Никола Райчев е повдигнато обвинение за това, че на 29 септември 2023 г. в Пазарджик по особено мъчителен начин умишлено е умъртвил Ангел. Убитият младеж е бил наръган два пъти - първия път в корема, а после е получил още един удар с нож в гръб, който е попаднал в бедрото му. Починал малко по-късно от кръвозагуба. Преди това двамата имали спор за момиче. Никола Райчев е с най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража.

Пловдивчани и техни приятели от САЩ, които живеят в града под тепетата, учредяват първия клуб на най-бързо развиващия се спорт в света - Pickleball. Как се играе Pickleball? - Може да разберете този четвъртък - на 20 юни от 18 ч., когато се организират демонстративни игри, на открито пред магазин „Декатлон“. В него ще се включи и кметът на район „Тракия“ Георги Гатев, който показа завидни умения още по време на първите си тренировки през месец май. В подкрепа на първия пловдивски клуб по пикълбол от София ще пристигне и председателят на Българска Федерация Пикълбол Гергин Ангелов, който вярва, че този спорт има голямо бъдеще в България. През последната година в страната са учредени 8 пикълбол клуба, но до момента в града под тепетата все още няма самостоятелна база. Учредителите на „Пловдив пикълбол клуб“ имат готовност да инвестират в реконструкцията на старо спортно игрище, което да бъде превърнато в първия професионално изграден спортен терен за пикълбол. „Мисля че в „Тракия“ има терен, който би могъл да е подходящ за спортно игрище по пикълбол“, заяви кметът на района Георги Гатев. Статистиката сочи, че над 35 млн. души в света тренират най-бързо развиващия се ракетен спорт на планетата. За разлика от тениса, пикълболът не изисква дълго време за обучение, не е толкова изморителен и може да се практикува на любителско ниво от всички възрасти.

Информации на Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева