Районните кметства могат да вдигнат събираемостта на приходите от месечните такси за запазените паркоместа. Това е една от възможностите те да имат по-големи бюджети, коментира пред Дарик кметът на Пловдив Костадин Димитров. Според него по този начин районните кметове ще могат да прогнозират приходите в бюджетите си и по-лесно ще взимат решения кои обещания към жителите на отделните квартали ще имат възможност да  изпълняват през всяка конкретна година от мандата си. „Всеки районен кмет ще има подкрепата ми за основните инфраструктурни обекти за подобряване качеството на живот в отделните квартали“, категоричен бе Костадин Димитров. С проекти към държавното Предприятие по управление на дейностите по опазване на околната среда може да се изграждат и спортни площадки и открити зони за спорт, потвърди още кметът.

============================================

Първите 175 пътника с полет по новата авиолиния Манчестър-Пловдив бяха посрещнати в събота на летище Пловдив. По думите на председателя на борда на директорите на летището Дойчин Ангелов пристигналите пасажери от Великобритания са  запълнили 90% от капацитета, обратният полет също е с толкова заети места. Той уточни, че летище Пловдив може да посреща 1 милион пътници годишно, а през последната година техният брой е едва 230 хиляди. „Община Пловдив подкрепя Фонда за развитие на летището и това няма да се промени“, заяви кметът Костадин Димитров по време на официалното посрещане на полета от Манчестър. Сред посрещачите бяха и областният управител Илия Зюмбилев, както част от кметовете на общините, членуващи във Фонда за развитие на летище Пловдив - Боран Хаджиев - на Чепеларе, Атанас Калчев - на Кричим и Николай Мелемов - на Смолян. От 29 декември започват и чартърни полети от Анталия и Измир до летище Пловдив.

==============================================

Референдумът за присъединяването на село Белащица към Пловдив се провали. Ниската избирателна активност – малко под 16% или 276 от имащите право на глас 1733-ма души, направи допитването невалидно. За да бъде признат, референдумът трябваше да е подкрепен от 40% от местните жители. От общия брой гласували, с отговор „ДА“ на въпроса: „Искате ли с. Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от община Родопи и да се присъедини към община Пловдив?“ са отговорили 126 гласоподаватели, което представлява 45,65% от участвалите в референдума избиратели, т.е. по-малко от половината гласували. Референдумът беше иницииран от местни жители, като мотивите им бяха осигуряване на редовен градски транспорт до Белащица, използването на по-добри социални услуги, подобряване на чистотата, поддържане на парковете и обществените територии в селото и подобряване на инфраструктурата.

===========================================

Oбстановката в област Смолян постепенно се нормализира след силния снеговалеж през уикенда. Вече няма населени места без електричество. Отпадна и ограничението за движение на моторни превозни средства с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета през прохода “Рожен”, но забраната на този етап остава в сила за проходите “Превала” и “Печинско”, информират от Областното пътно управление. От пътната службата уточниха, че днес се очаква пълно възстановяване на тежкотоварния трафик през проходите. Заради скъсани електропроводи 20 населени места в Смолянско имаха проблеми с тока през почивните дни, но тази сутрин електрозахранването е възстановено изцяло, съобщи пред Дарик Крум Косев от Електроразпределение ЮГ. Около 50 см е снежната покривка в района на хижа “Студенец” в Пампорово, а температурата тази сутрин е била от минус 2 градуса, информират от Планинската спасителна служба в курорта.

==============================================

Български младежки Червен кръст - Пловдив получи първо място в категорията “Доброволческа кауза на БЧК” на конференцията в подкрепа на донорството и трансплантацията, част от кампанията “Да! За живот!”. Това се случи в рамките на официалната церемония по връчване на Националaта награда за младежко доброволчество “Носи промяната. Бъди доброволец”. Номинираните за “Доброволческа студентска инициатива” Виктория Карамилева - председател на студентския съвет на Медицински университет, и Лидия Георгиева - председател на студентския съвет на Университета по хранителни технологии, бяха отличени съответно с първо място и специална награда. Номинираните в категорията “Доброволец на 2023 година на Български младежки Червен кръст” Росен Разпопов – заместник-областен координатор, и Радмила Йованович бяха отличени с грамоти за активната си доброволческа дейност през годината.

============================================

Ледена пързалка за първи път е сред празничните атракции по време на традиционния коледен базар в Панагюрище. Тя заработи в почивните дни, а вместо да плащат входна такса, посетителите пускат пари в дарителска кутия, които ще бъдат предоставени за лечението на дете с тежко заболяване. „Да сме добри, да творим заедно, да загърбим негативните емоции и с мъдрост да посрещаме изпитанията“ - това пожела кметът на община Панагюрище Желязко Гагов при откриване на благотворителния базар „Прегръдки за Радост” в центъра на града. Радост Жечкова се лекува от Сарком на Юинг- рядък и агресивен вид рак на костите. Нуждае се от средства за терапията си, започнала преди 8 месеца. Дарителската сметка, по която се събират дарения, е публикувана на сайта darik.bg.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров