Нов протест посрещна общинските съветници на Пловдив днес. Представители от обществените съвети на две училища недоволстват, че общината бави строителство на нова сграда на ОУ “Княз Александър I”, която дели помещенията с Хуманитарната гимназия. “Децата продължават да учат в класни стаи с мухъл и течове. Къде са 8 млн. лева, отпуснати от МОН за нова сграда и защо тя не се строи?”, възмущава се Елена Филипова от ОУ “Княз Александър I”. Протестът е и срещу намерението на общинската администрация да построи нова сграда за ОУ „Драган Манчов”, което се помещава в една база с Математическата гимназия. От ОУ “Драган Манчов” държат да си запазят същата сграда, след като на МГ се построи нова. От общината обаче са отредили друг парцел за училището в район Западен.

Междувременно от Обществения съвет към Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" разпространиха изявление, в което се казва, че ще работят приоритетно за изграждане на нова собствена сграда в отредения терен до хотел SPS в район Тракия. "Всякакви опити от институциите за завоалиране, забавяне, ограничаване или променяне на намерението за изграждането на нова сграда, намира за неприемливи", уточняват от Обществения съвет на МГ.

На днешната общинска сесия в Пловдив ще се обсъждат и летните разписания на градския транспорт. Промяната касае намаляване броя на автобусите приблизително с 15% през делничните дни и 9,2% в събота и неделя. Като причини от местната управа посочват ремонтите по улиците на Пловдив, лятната ваканция на учениците и сезонните отпуски.

=====================================

Точно в 12 часа днес от най-високата точка на сградата на Община Пловдив ще прозвучи запис на църковното песнопение „На многая лета“ в изпълнение на световноизвестния оперен певец Борис Христов (1914-1993). Всеки ден пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и символ на православната вяра по цял свят. Поводът е 109-ата годишнина от рождението на именития българин, роден в Пловдив. Инициативата е на Сдружение „Бизнесът за Пловдив“, Съвет по туризъм и Държавна опера Пловдив. В програмата по честването се предвижда от 13 часа на ул. „Велико Търново“ 47 пред къщата, в която се е родил Борис Христов, да бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа му, след което ще прозвучи „На многая лета“ в изпълнение на оперния певец Ивайло Михайлов.

===============================

Конференцията „Интелигентните градове – бизнес, научна общност и местна власт в обща визия за бъдещето с акцент към висшето образование“ ще се проведе днес в Пловдив. На нея ще бъдат обсъдени инфраструктурата на информационните и комуникационните технологии за преработване и предаване на големи бази данни, както и изискванията за капацитет, сигурност и качество на мобилната връзка при създаване на системни вътрешноградски структури за обмяна на обемна информация.

============================================

Стартира конкурс за началници на 16 отделения в смолянската болница. Документите на кандидатите ще се приемат до 16:00 часа на 19 юни в запечатан плик. Конкурсите в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ са за отделенията по Вътрешни болести, Ендокринология, Ортопедия, Образна диагностика, Клинична лаборатория, Микробиологична лаборатория, Урология, Анестезиология и интензивно лечение, Очни болести, Ушно-носно-гърлени болести, Неонатология, Спешно отделение, Трансфузионна хематология, Обща и клинична патология, Съдебна медицина, Инфекциозни болести. Изборът на нови ръководители на тези звена е заради изтичащия тази година 3-годишен мандат на началниците. Процедурата е рутинна и стартира от днес със заповед на изпълнителния директор на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев. Всеки от кандидатите трябва да представи писмено визията си за развитие на отделението, което иска да оглави. С допуснатите кандидати ще се проведе и събеседване.

======================================

20 нови пистолета “Валтер“ получиха полицаи в Пазарджик. Въоръжението бе връчено от зам.-министъра на вътрешните работи Емил Ганчев. Оръжията бяха поверени основно на униформени служители от охранителна и пътна полиция. Това е втората партида от нови служебни оръжия, които получава областната дирекция в Пазарджик от ръководството на МВР. Зам.-министърът потвърди ангажимента на министерството за поетапното превъоръжаване на полицаите с модерно и отговарящо на съвременните реалности късо оръжие и помощни средства. Емил Ганчев заяви, че ръководството очаква обратна връзка от редовите служители с предложения за подобряване ефективността на работата, прилагане на добри практики в ежедневната полицейска дейност.

========================================

Акция за почистване на Клептуза ще се проведе днес по инициатива на едноименното гражданско сдружение във Велинград. Участниците ще се съберат в 15:00 часа при Радонова баня. Очаква се да се включат много доброволци, за които са осигурени материали и е създадена координация. Плановете са да бъдат обхванати езерата, прилежащите площи, паркът и други територии. Целта е преди най-активния туристически сезон една от емблемите на курортния град да придобие по-приемлив облик.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров