Продължава да е тежко състоянието на двамата пострадали при вчерашната катастрофа на бул. „Руски“ в Пловдив. С по-сериозни травми е 22-годишното момиче, пътувало в автомобила на загиналите. При фаталния инцидент има две жертви - младеж на 21 г. и приятелката му на 20 години. Те са пътували с висока скорост в мощен джип, съобщиха разследващите. Автомобилът се е разцепил на две след жестокия удар в няколко дървета в разделителната ивица между двете пътни платна. Сериозно пострадал е и 56-годишен служител на Пожарната, който при спасителната акция е ударен от клон на дърво. Той е в болница с множество травми, но без опасност за живота. Шофьорът на джипа, който умира на място, има регистрирани 16 нарушения на Закона за движение по пътищата през 3-годишния си стаж зад волана. Той е син на служителка в отдел “Регистрации" на „Пътна полиция“ - Пловдив. Пред разследващите приятели на младежите от тежката катастрофа са разказали, че заедно са играли карти до късно. В момента на инцидента те се прибирали по домовете си. Автомобилът е собственост на столична фирма.

По случай наближаващия Световен ден без тютюнопушене – 31 май, експерти от Регионалната здравна инспекция в Смолян ще измерват безплатно нивото на въглероден оксид в издишания въздух при пушачите. Акцията ще се проведе днес  от 15:30 ч. до 18:30 ч. в центъра на село Смилян, в градинката пред читалището. Съдържанието на въглероден оксид и въглеоксихемоглобин в кръвта на пушача са показател, който онагледява навиците за пушене и степента на зависимост от цигарите, и дава възможност изследваният да усили мотивацията си да спре употребата им. Посетителите ще имат възможност да измерят артериалното налягане и теглото си, и да научат своя Индекс на телесна маса по повод 17-ти и 19-ти май, когато отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията и Европейския ден за борба със затлъстяването. Специалистите по профилактика на болестите ще раздават брошури за насърчаване на здравословен живот и информация за Консултативния кабинет за отказване на цигарите.

БЧК - Пловдив продължава да раздава хранителни пакети на най-нуждаещите се. Тъй като едва половината от лицата в списъците на Агенцията за социално подпомагане са получили своите пакети, организаторите напомнят, че има пунктове за раздаване във всеки район на града, работещи от понеделник до петък между 9:00 и 13:00 ч. Програмата за храни и основно материално подпомагане завършва на 31 май. Дотогава нуждаещите се семейства ще получават пакети с тегло между 10,890 кг и 38,470 кг, в зависимост от броя на членовете. Пакетите съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 7 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, грах; гювеч, пиле фрикасе и риба.

Тематична изложба „Гласът на словото“ с оригинали от фонда на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” гостува в пазарджишката библиотека „Никола Фурнаджиев“. Тя ще бъде открита днес от 15,30 ч. Експозицията е посветена на 1155-ата годишнина от успението на Св. Константин-Кирил Философ. Откриването е в навечерието на 24 май - Денят на българската азбука. Посетителите ще могат да видят Тиквешкия сборник от втората половина на XV в., съдържащ и текста на Солунската легенда; Дриновския дамаскин и синодик от края на XVI в., както и единствения запазен в България хронограф, в който са поместени „Сказание за превода на книгите от гръцки език на славянски” и „Кратко сказание за раждането и живота на Св. Кирил”.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Ралица Гълъбова и Петър Тодоров