Затруднена е обстановката в Смолянско заради проливните валежи през последното денонощие. Има паднали дървета и камъни и кални наноси по пътищата, а няколко населени места са без ток заради скъсани далекопроводи. Най-интензивни са били дъждовете в района на Златоград, като според очевидци, шосето по прохода “Печинско” се е превърнал в река рано сутринта. 112 л/кв. м дъжд отчитат в района на Арда за последните 24 часа. По проходите “Рожен”, “Пампорово” и “Превала” вали сняг, но няма затворени пътища.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще посети Смолян днес. Той ще проведе работна среща с областния управител Захари Сираков, кметове на общини от областта и народни представители. Ще се обсъдят проектите за ремонт на пътища в региона за тази година.

Общинските съветници от “Продължаваме Промяната - Демократична България” в Пловдив предлагат в бюджет 2024 на града да се заделят около 3 млн. лева за проектиране и ремонт на детски градини, улици и прилежащата им инфраструктура, нови велоалеи, междублокови пространства и зелени площи. Те са критични към завишените очаквания за приходите от местни данъци и разходите за външни услуги и други разходи за издръжка. Според ПП-ДБ, заложените постъпления от общински такси са нереалистично високи. От групата настояват за увеличение на разходите за текущи ремонти и благоустройство на шестте кметства. Предложенията ще бъдат гласувани на предстоящата сесия на Общинския съвет на Пловдив.

В Пазарджик започват поредица беседи за творческо писане, организирани от Регионалния център „Читалища“ и Дружеството на писателите в града. Първата среща е днес в Белово с лектор Тодор Каракашев. Събитията са част от инициативата „Литературен поход в читалищата на Пазарджишко“ 2024 и целят подкрепа на литературата, четенето на книги и любителското писане. Програмата включва представяне на лично творчество, дегустация на домашни вина и други активности, вдъхновени от Деня на виното и любовта.

Междувременно Националният литературен конкурс „Стоян Дринов“ за непубликувана поезия за деца започва днес. Той е организиран от Община Панагюрище и Общинската библиотека “Стоян Дринов”. Участниците, които трябва да са над 18 години, могат да представят до 2 стихотворения с детска тематика. Ще бъдат присъдени три награди - 350, 250 и 100 лева, които ще бъдат връчени на 7 юни на официална церемония. Резултатите от конкурса ще бъдат публикувани на сайта на библиотеката. Заявките за участие могат да се изпращат до 17 май 2024 г.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров