Изключително ниска избирателна активност, сериозни съмнения на анализаторите за купен и контролиран вот и две големи изненади - силният резултат за ДПС и заявката за участие в политическия живот у нас на партия "Величие" - това са основните характеристики от вота на 9 юни. Пренасянето на изборните книжа до 16 РИК в Пловдив се забави в изборната нощ, а изборите 2 в 1 затрудниха обработката на протоколите от секционните комисии. Отново видеозаснемането в края на изборния ден се оказа сложно за някои членове на секционните комисии. На места процесът остана без картина, а на други камерите снимаха наобратно. Въпреки всичко, спокойно е преминала изборната нощ в Пловдив. Немалко са сгрешените протоколи, съобщи за Дарик председателят на 16-та РИК Калоян Сухоруков.

С резултат от близо 30% ГЕРБ-СДС в Пловдив води убедително пред ПП-ДБ и "Възраждане". Това показват междинните резултати от изборния ден. ДПС увеличава два пъти резултата си в Пловдив, в сравнение с последните парламентарни избори през април 2023 г., което е прецедент за втория по големина град в страната. БСП стопяват подкрепата си и остават назад в класацията с близки резултати до "Има такъв народ" и ПП "Величие" (между 6 и 7%). В Пловдив област, след ГЕРБ-СДС, втора политическа сила е "Възраждане". Ако резултатите се запазят и при 100% обработка на протоколите, в Пловдив ГЕРБ-СДС печелят отново общо 6 мандата от града и областта. ПП-ДБ губят две депутатски места от 16 МИР и 1 от 17 МИР и ще имат общо 3, вместо 6 мандата. От Пловдив-област ДПС ще вземе още един мандат и е възможно да имат общо 3-ма народни представители от града и областта. Възраждане - запазват по 2 мандата, а БСП, ИТН и "Величие" ще имат само по един депутат от двата избирателни района.

Движението за права и свободи в област Смолян е на път да запише исторически успех като първа политическа сила в региона. ДПС е на първо място, според междинните резултаи след извънредните парламентарни избори, като на този етап води пред ГЕРБ – СДС с близо 2 000 гласа. На трето място засега се нарежда „Продължаваме промяната-Демократична България“, а четвърти са от "Възраждане". „БСП за България“ се наражда на пето място, а "Има такъв народ" е на шесто място. "Величие" засега е под 3%.

Движението за права и свободи и ГЕРБ-СДС си оспорват първото място в Пазарджишко при обработени 46.87% от протоколите след изборите 2 в 1. Сходни са и данните от вота за членове на Европейския парламент. По данни на Областната дирекция на МВР изборният ден е приключил без тежки престъпления и нарушения на обществения ред. Най-рано след 16:00 часа се очакват окончателни резултати, съобщи пред Дарик председателят на Районната избирателна комисия адвокат Антони Върбев. Очаквано отчитането върви по-бавно, но поне до момента няма сериозни проблеми. В региона по данни до настоящия момент водеща политическа сила е ГЕРБ-СДС, следвани от Движението за права и свободи и „Възраждане", а обединението „Продалжaвaме промяната - Демократична България“ е на четвърта позиция. Пета е БСП, следвана от ИТН. Партиите „Величие“ и МЕЧ също бележат силни резултати, но в региона не достигат границата от 4%. 560 избиратели са заявили, че не подкрепят никого. 

Информации на Тина Соколова, Aдриан Кулев, Искра Койчева и Лалка Златанова