Бившият кмет на пловдивския район „Южен“ и настоящ общински съветник Борислав Инчев е водач на листата на „Синя България“ в града на тепетата. Той е от гражданската квота, съобщиха от коалицията, в която влизат партиите „Консервативно обединение на десницата“, „Консервативна България“, НДСВ, БДФ, ДБГ, движение „Демократично действие – ДЗ“, „Радикалдемократическа партия в България“, „Българска нова демокрация“ и „Земеделски народен съюз“. На второ място в листата е бившата зам.-председателка на Общинския съвет и лидер на КОД в Пловдив Пепа Деведжиева. Следват адвокат Борис Лозанов - заместник-председател на НДСВ, и още 16 човека от различките формации в коалицията - претенденти за народния вот.

31 партии и коалиции регистрираха листи в двете Районни избирателни комисии в 16-ти и 17-ти Многомандатни избирателни райони - Пловдив - град и Пловдив област за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 9 юни. Начело на листите на ГЕРБ са Бойко Борисов и Цвета Караянчева. Водач на ПП-ДБ в Пловдив е бившият министърът на финансите Асен Василев. Досегашният народен представител Иван Петков е водачът на листата на БСП за Пловдив. Екс депутати са начело на листите на „Възраждане“ – Ангел Георгиев и Кръстьо Врачев. Първи в листата на „Има такъв нaрод“ за Пловдив е Станислав Балабанов. След него са Танер Тюркоглу и Ради Иванов. Начело на листата на ДПС е Танер Али. Ваня Григорова е водач на коалиция "Солидарна България", втори е местният синдикален лидер Атанас Кръстев. Валери Жаблянов е начело на „Левицата“ от Пловдив.

Общо 27 партии и коалиции със 117 кандидат-депутати са регистрирани в Районната избирателна комисия в Смолян за предстоящите избори 2 в 1. С пълни листи са единствено парламентарно представените политически формации, като две партии имат регистрирани само по един кандидат за депутат. Д-р Красимир Събев е водач на ГЕРБ – СДС, Хайри Садъков на ДПС, а Михал Камбарев повежда отново листата на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Водач на „БСП за България“ от региона е бившият областен управител Емил Хумчев, а главният секретар на Областната управа в Смолян по време на кабинета „Петков“ - Андрей Кадишев, води листата на „Има такъв народ“. Водач на „Възраждане“ е Ангел Георгиев. Отново избирателите от региона ще изпратят четирима народни представители на 9 юни. Със сигурност за разпределянето на мандатите ще повлияе и избирателната активност. Област Смолян има и двама представители в листите с кандидати за евродепутати. Това са Рабие Кьосева от „БСП за България“ и д-р Денис Инджов от ДПС.

Поради авария на довеждащ водопровод, днес кв. “Устово” в Смолян и три съседни села ще бъдат без вода, информират от ВиК. На сухо ще са домакинствата в Търън, Подвис и Ровино. Очаква се, водоподаването да бъде възстановено след 17:00 часа.

Пазарджик се сбогува днес с депутатът от ПП-ДБ и председател на партия „Обединени земеделци“ Петя Ставрева. Тя е издъхнала след кратко боледуване само седмица след навършване на 47 години. Поклонението е от 11 ч. в катедралния храм "Света Богородица" в Пазарджик. Поклонение от 14 до 15 ч. ще има и в храм "Свети Теодор Тирон" в село Бяга. Петя Ставрева ще бъде погребана в гробищния парк на селото в тесен семеен кръг. Петя Ставрева беше народен представител в 49-ото Народно събрание от 13 МИР-Пазарджик.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Искра Койчева