Резултатът на „Продължаваме промяната - Демкоракична България“ е приличен. Това заяви за Дарик депутатът от ПП-ДБ, общественик и издател Манол Пейков, който е от града на тепетата. Според Пейков, сред причините, довели до загубата на кметското място в Пловдив, е това, че не е успял да убеди колегите си, че неговата кандидатура е най-добрата.

================================

"Резултатите са такива, каквито са. И всички ние трябва да ги приемем". Това каза досегашният кмет на Пазарджик Тодор Попов, който на балотажа беше победен от опонента си Петър Куленски от ПП-ДБ. Бившият вече градоначалник се задържа на поста 16 години. Той заяви, че подкрепата за екипа му не е малка независимо от загубата в областния град. МК „Новото време“ има най-много кметове в селата и най-силно присъствие в Пазарджишния Общински съвет. Той честити победата на Петър Куленски, като го предупреди, че няма да му е лесно. Попов сподели, че още не е решил дали да остане в местната политика като общински съветник и се зарече, че никога вече няма да се кандидатира за кмет.

================================

Първите заседания на новоизбраните общински съвети в Пловдивска област ще се проведат през тази седмица и започват от днес, съобщиха от областна управа. Тържествени сесии днес ще има в Съединение и Раковски. Утре се откриват новте местни парламенти в Пловдив, Перущица, Родопи и Марица, а в следващите дни - в останалите 12 общини от региона.

В Смолянско също от днес стартират по график заседанията на местните старейшини. Новоизбраните кметове и общински съветници ще встъпят в длъжност с полагане на клетва пред областния управител на Смолян Захари Сираков. Първото заседание е в община Баните от 10:30 часа в Заседателна зала на общината. В Рудозем се събират от 13:30 часа в голяма зала в Дома на културата. За утре са насрочени сесиите в Доспат, Борино и Девин. В общините Неделино и Мадан тържествените сесии ще са на 9 ноември. На първите заседания ще бъдат избрани председателите на общинските съвети. За останалите три общини – Златоград, Смолян и Чепеларе, все още няма насрочени дати.

В Пазарджишко днес встъпват в длъжност кметовете на Батак и Сърница. Новият кмет на Батак Георги Харизанов, както и общинските съветници, избрани от жителите на родопския град, ще положат клетва в заседателната зала на местния градски съвет. От 13:00 часа в залата на Младежкия дом в Сърница ще се закълнат кметът Неби Бозов и общинският съвет. Утре ще е клетвата на новите съветници и кметове в Лесичово и Стрелча, а в следващите дни - в Септември, Ракитово, Велинград, Брацигово и Пещера. Все още не са определени дати за Пазарджик, Белово и Панагюрище.

=========================================

От днес стартира отоплителният сезон в Пловдив. EVN Топлофикация започва поетапно подаване на топлинна енергия за всички битови и стопански клиенти, съобщиха от дружеството. С оглед на понижаването на температурите, компанията вече започна пускането на парното към някои сгради в Пловдив, които бяха заявили това преди официалното начало на сезона. Поетапно ще бъдат захранени детски и здравни заведения, училища, обществени и жилищни сгради. За качествено пускане на отоплението е необходимо регулиращите вентили на радиаторите да бъдат отворени на максимум. Това ще позволи ефективно обезвъздушаване на отоплителните тела и по-качествено отопление, а едва след това може да започне регулиране степента на загряване. В случай, че през следващите дни температурите се повишат, абонатните станции ще се изключат автоматично. Това е възможно благодарение на инсталираните температурни датчици, допълват от EVN Топлофикация.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров